Anna Steimarová (1889 - 1962)


Byla dcerou slavné legendy českého divadla, plzeňského divadelního ředitele a herce Vendelína Budila. Již jako školačka sklízela mimořádné úspěchy na divadelních prknech v titulní úloze Malého lorda. Později se věnovala studiu řeči a zpěvu. V osmnácti letech zpívala např. Olympii v Hoffmannových povídkách. Jako činoherní a operetní herečka a kabaretiérka prošla velkou řadou scén. Hrála v Rokoku, Aréně, Švandově divadle, Velké a Malé operetě a v Divadle na Vinohradech. Jako subreta vystupovala v Rostocku a Stuttgartu a šest let v pražském Německém divadle. Po válce hrála ve Zlíně a Liberci a v roce 1947 se mihla i na scéně Národního divadla. Později se opět vrátila do Severočeského divadla v Liberci, odkud odešla v roce 1952 na odpočinek. Steimarová byla první manželkou herce Jiřího Steimara.

Snad právě odchod zpět do Liberce způsobil, že po válce se objevila v posledních dvou rolích. Nejdříve jako žena na veselici v komedii ŘEKA ČARUJE (1945), následně jako teta Lucie v parodii PANCHO SE ŽENÍ (1946). Alespoň tyto dvě role se dlouhou dobu považovaly za její poslední. Při rekonstrukci a promítání filmů v Národním filmovém archivu došlo k identifikaci Anny Steimarové v epizodní roli staré babičky v redakci v komedii PÁTÉ KOLO U VOZU (1958). Mezi slavné příbuzné Anny Steimarové kromě otce Vendelína Budila a manžela Jiřího Steimara musíme také zařadit dceru Jiřinu Steimarovou, vnoučata bratry Kodety a Evelynu Steimarovou a pravnučku Báru Kodetovou.


7.7.1889
Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko
15.3.1962
Liberec, Československo
Anna Steimarová csfd

Páté kolo u vozuPancho se ženíRozina sebranecŘeka čarujeČtrnáctý u stoluŠťastnou cestuMěstečko na dlaniNoční motýlPreludiumBabičkaDceruška k pohledáníKatakombyKdyž Burian prášilMaskovaná milenkaPeřejePoslední PodskalákVy neznáte Alberta?HumoreskaKristianAndula vyhrálaCech panen kutnohorskýchFilosofská historieKariéra matky LízalkyPanenstvíNaše XI.Anita v rájiRozpustilá nocV tom domečku pod EmauzyPan profesor, nepřítel ženČeské hrady a zámky


Aktualizace osobnostního profilu Anna Steimarová: 30.10. 2023 17:35