Louiguy (1916 - 1991)


Jako autor slavné písně La vie en rose se hudební skladatel Louiguy zapsal do světové historie hudby 20. století, kromě toho složil hudbu k bezmála devadesáti filmům. Pocházel z italské rodiny, jeho vlastní jméno bylo Luigi Guglielmi a narodil se v Barceloně. Jeho otec byl kontrabasistou v orchestru slavného italského dirigenta Artura Toscaniniho. V roce 1923 rodina přesídlila do Francie, kde Luigi studoval skladbu na konzervatoři a poté se začal živit jako koncertní pianista. Jako klavírista doprovázel začínající Edith Piaf a začátkem čtyřicátých let pro ni začal skládat písně.

Louiguy neskládal jen pro Edith Piaf, jeho písně zpívali i další tehdy populární zpěváci, například André Claveau (z jeho repertoáru pochází další mezinárodně úspěšná píseň Cerisier rose et pommier blanc). Mezitím byl skladatel osloven i filmem a poprvé komponoval filmovou hudbu pro kriminálku SÁM V NOCI (Seul dans la nuit, 1945). Poté spolupracoval s různými režiséry a není nijak překvapivé, že skládal hudby například pro filmy, v nichž hrál hlavní roli zmíněný André Claveau (OSUD SE BAVÍ – Le destin s'amuse, 1946; JEDINÝ DEN S VÁMI – Un jour avec vous, 1952).

I když je Louiguy autorem zhruba 250 písní, na přelomu 40. a 50. let se začal věnovat hlavně komponování filmové hudby. Významnou spolupráci navázal například s režisérem Sachou Guitrym, pro nějž napsal hudbu celkem k šesti filmům (JED – La poison, 1951; ŽIVOT POCTIVÉHO ČLOVĚKA – La vie d'un honnete homme, 1953). Žánrově nebyl Louiguy vyhraněný, psal pro kriminálky i komedie, jeho hudba doprovodila i řadu krátkometrážních snímků. Podílel se také na vzniku hudebního vydavatelství Hortensia, které si vytklo za cíl uvádět na trh filmovou hudbu těsně po premiérách filmů v kinech.

Z řady režisérů, s nimiž Louiguy spolupracoval, vyniká proslulý tvůrce kriminálek a justičních dramat André Cayatte. Jejich prvním společným filmem byla kriminálka ČERNÝ SPIS (Le dossier noir, 1955), následovaly další úspěšné tituly jako OKO ZA OKO (Oeil pour oeil, 1957) nebo DVOJSTRANNÉ ZRCADLO (Le miroir à deux faces, 1958). Ke komponování jej přizvali dále režiséři Pierre Schoendoerffer, Robert Vernay nebo Jean Boyer. V polovině šedesátých let se Louiguy začal stahovat do soukromí, jeho poslední práce pro film je spojena opět s André Cayattem (VERDIKT – Verdict, 1974).


3.4.1916
Barcelona, Cataluña, Španělsko
4.4.1991
Vence, Francie
Louiguy csfd

U konce s dechemLa PoisonVerdiktLa Nuit la plus chaudeL'Enfer sur la plageLa peur et l'amourEspions à l'affűtPast na PopelkuFils de Tarass Boulba, LeFrancoise aneb Život v manželstvíRequiem pour un caïdJean-Marc aneb Život v manželstvíMeč a váhyUn soir... par hasardQue personne ne sorteLa Peau et les osLe Passage du RhinLe Septième jour de Saint-MaloLes NymphettesLes tortillardsMonsieur SuzukiMourir d'amourDrôles de phénomènesDu rififi chez les femmesPêcheur d'IslandeRamuntchoAmour, autocar et boîtes de nuitLe miroir a deux facesSuivez-moi jeune hommeKoloOeil pour oeilVacances explosives!Fernand cow-boyFrou-FrouHrdinové jsou unaveníLa Madone des sleepingsLe dossier noirMilord l'ArsouillePas de coup dur pour JohnnyPassion de femmesLe Tournant dangereuxPar ordre du tsarPařížské předměstíBoum sur ParisInterdit de séjourJeunes mariésLa Tournée des Grands DucsLa Vie d'un honnęte hommeLe Petit JacquesMa femme, ma vache et moiTourbillonJe l'ai été trois foisLe Plus Heureux des hommesLes surprises d'une nuit de nocesUn jour avec vousAdhémar ou le jouet de la fatalitéBoniface SomnambuleCoeur-sur-MerDakota 308Demain nous divorçons


Aktualizace osobnostního profilu Louiguy: 12.3. 2024 04:55