Augustín Kubán (1921 - 1986)


„První etapa evakuace provedena!“

Narodil se 4. července 1921 v Ostrově u Piešťan do početné rodiny mlynáře. Než se začal věnovat hereckému řemeslu vystřídal řadu různých zaměstnání a profesí. Nakonec se však přeci jenom stal profesionálním hercem. Dostal se do Slovenského lidového uměleckého kolektivu v Piešťanech (1950 až 1951) a nakonec do operního souboru Státního divadla v Košicích (1951 – 1985).

Kubáň byl opravdu nevšední herecký typ. Jeho vysoká hubená postava, holohlavá hlava, ostrá brada, pronikavý výraz i pohled a neuvěřitelně démonická, zvláštní a velmi výrazná tvář se hned napoprvé a navždy vryla divákům do paměti. Tato fyziognomie vynikla zejména na filmovém plátně, kde byl českými a slovenskými režiséry vyhledávaným představitelem většinou menších němých záporných rolí.

Na stříbrné plátno ho poprvé přivedl režisér Juraj Jakubisko (který ho později obsadil ještě do několika filmů) v postavách bílého husara a Smrti v dramatu ZBĚHOVÉ A POUTNÍCI (1968).


4.7.1921
Ostrov, Československo
30.12.1986
Košice, Československo
Augustín Kubán csfd

Dies iraePutování Jana AmoseTisícročná včelaExplóziaPoslední propadne pekluTajemství hradu v KarpatechSvítalo celou nocBožská EmaDeváté srdcePríbeľská vzbura Janka KráľaNa veliké řeceStíny horkého létaOsvobození PrahySirotySněhové mrakySokolovoVeľká noc a veľký denĽalie poľnéDovidenia v pekle, priateliaRajský plynRozsudekZločin slečny BacilpýškyGéniusVtáčkovia, siroty a blázniZbehovia a pútniciTisícročná včelaArabelaZaprášené histórie Ema BohúňaPoslední výstřel Davida Sandela


Aktualizace osobnostního profilu Augustín Kubán: 10.11. 2023 22:44