Zuzana Stivínová 50 let


Zuzana Stivínová se narodila v Praze, pochází z vyhraněně uměleckého prostředí. Je dcerou významného hudebníka Jiřího Stivína a vnučkou herečky Evy Svobodové. Její teta Zuzana Stivínová starší byla před svou emigrací do Francie rovněž herečkou. Zuzana má tři sourozence. Už od dětství nepochybovala o tom, že ji bude živit umělecká profese, jenom nevěděla, jestli dát přednost hudbě nebo herectví. Hudební produkce ji obklopovala odjakživa. Naučila se výborně hrát na violoncello a vystudovala hudebně-dramatický obor pražské konzervatoře, kterou ukončila v roce 1993. Během studií hostovala v Semaforu (Kytice II) a v divadle Na zábradlí. Tři roky byla též členkou divadelního spolku Kašpar, kde ztvárnila např. Roxanu v Cyranovi z Bergeracu, slečnu Kinianovou v Růži pro Algernon, objevila se i v představení Hodina mezi psem a vlkem.

Na televizní obrazovce se Zuzana Stivínová objevila např. v inscenaci KLÁRA A DVA PÁNI, ale do širšího povědomí se dostala až díky Věře Chytilové, která ji obsadila do role veterinářky Lenky v hořkém snímku PASTI, PASTI, PASTIČKY. Za tuto roli byla nominována za nejlepší hlavní herecký výkon v soutěži Český lev. Tuto nominaci si ještě dvakrát zopakovala - v roce 2000 za nejlepší výkon ve vedlejší roli ve filmu ANDĚL EXIT a o tři roky později za nejlepší výkon v hlavní roli ve filmu NEVĚRNÉ HRY. V tomto psychologickém dramatu doháněla produkci k šílenství, když byla obsazena do role pianistky Evy a žádala o úpravu scénáře, aby mohla vystupovat předsvědčivěji jako violoncellistka. Posléze prosila, aby jí jako známé perfekcionalistce poskytli aspoň čas naučit se na piáno. Titulní roli získala také ve filmovém experimentu ELIŠKA MÁ RÁDA DIVOČINU, zahrála si v holandském filmu ZIMA a objevila se i ve snímku Drahomíry Běhanové ZPRÁVA O PUTOVÁNÍ STUDENTŮ PETRA A JAKUBA. Větší roli lakomé zámecké klíčnice Francky získala také v úspěšné pohádce ANDĚL PÁNĚ.

Věnuje se i dabingu, pracovala např. na seriálu 24 HODIN nebo na snímku ÚŽASŇÁKOVI. Z televizních děl lze vyzvednout opakovanou spolupráci s režisérkou L. Bělohradskou v inscenacích SPECIALITA ŠÉFKUCHAŘE a MAYDAY. Objevila se i v inscenaci J. Stracha VYVRAŽDĚNÍ RODINY GREENŮ.

Mluví plynně francouzsky, anglicky a slovensky, několikrát kvůli svým malým dětem odmítla nabídky na role ve francouzských a amerických produkcích, mimo jiné i slušnou roli v MISSION IMPOSSIBLE. Je považována za výrazný talent a těžce zařaditelnou hereckou osobnost mladší generace, která si své role pečlivě vybírá. Doposud odolala nabídkám na účinkování v soap operách a tvrdé komerci. Inklinuje ke kombinaci hraného a zpívaného projevu, takže se objevila např. v roli tety z Liverpoolu v jazzové opeře Jiřího Suchého, režírované rodinou Formanových - DOBŘE PLACENÁ PROCHÁZKA. Běžná muzikálová angažmá ale odmítá - podle svých slov je považuje za líbivou muzikantskou šmíru, kde se zanedbává herecký projev. Věnuje se i zpěvu, především šansonům. Je vdaná, má dva syny.


24.7.1973
Praha, Československo
Zuzana Stivínová csfd

Její těloAbsenceMoje slunce MadPřes hraniciPastPřípad dvou básníkůRašínKozy léčíMonstrumPo strništi bosLichožroutiUnderworld: Krvavé válkyOsmyChvilková slabostMartin a VenušeOccamova břitvaBathoryChyťte doktoraO rodičích a dětechGrandhotelAnděl PáněKousek nebeToyenKrajina mého srdcePískovnaTajné snyDuendeNevěrné hryLišákVyvraždění rodiny GreenůGiro di vitaAnděl ExitZpráva o putování studentů Petra a JakubaEliška má ráda divočinuNávrat idiotaSpecialita šéfkuchařePasti, pasti, pastičkyRychlé pohyby očíZima 1989Čerte, tady straší!Tichý úkrytKlára a dva pániMarie RůžičkaDobročinný večírekKomu šplouchá na majákČerní baroniHoupačkaJežek z kioskuOktopusGuruBez vědomíMarie Terezie


Aktualizace osobnostního profilu Zuzana Stivínová: 30.10. 2023 12:47