Bhaskar Roy Chowdhury (1930 - 2003)   † 73 let


Indický tanečník, choreograf, malíř a herec Bhaskar Roy Chowdhury je nejlépe znám jako tanečník indických lidových tanců.

V roce 1948 se Chowdhury rozhodl vykonávat současně dvě kariéry: jednu kariéru jako herec a druhou kariéru jako profesionální indický lidový tanečník. Chowdhury trénoval s několika guruy, učil se stylům tanců Bharata Natyam, Kathakali, Kathak a Manipuri. Následující rok založil a choreografoval taneční společnost Bhaskar & Company. Tato společnost si užila úspěchu na cestách po Indii i na Srí Lance.

Jako herec se Chowdhury objevil ve více než třiceti filmech. Taneční vystoupení a herecká kariéra Bhaskara upoutaly pozornost producenta, režiséra a skladatele Maxe Liebmana. Nabídl talentovanému Bhaskarovi televizní roli a navrhl mu, aby zkusil štěstí v USA a rozšířil tam svou filmovou kariéru. S požehnáním svých rodičů se přestěhoval do USA a získal roli výřicího derviše v televizní produkci The Adventures of Marco Polo (1956) režiséra Maxe Liebmana.

V průběhu let následovaly další herecké role a také hlavní role v kultovní hororové klasice I Drink Your Blood (1970). Jihoasijský tanec ale byl i nadále středobodem Bhaskara a se svým tanečním souborem procestoval mnoho mezinárodních státu, než se mu v roce 1977 stala tragická nehoda. Bhaskar a jeho společnost měli mít vystoupení v Indianě. Před představením Bhaskar ještě řešil zvuk a choreografii, mezitím bylo slabě osvětlené orchestřiště sníženo a Bhaskar omylem vstoupil do osmi metrové propasti.


11.2.1930
Čennaí (Madrás), Britská Indie
4.8.2003
New York City, New York, USA
Bhaskar Roy Chowdhury csfd

GharTrisandhyaChlemtám tvou krevProtivníkVideo Nasties: Moral Panic, Censorship & VideotapeEpitaph, TheCreation of Woman, The


Aktualizace osobnostního profilu Bhaskar Roy Chowdhury: 3.5. 2024 13:16