Ivo Špalj 84 let


Podílel se na nespočtu krátkých animovaných filmů a seriálů (např. O klukovi z plakátu, Pat a Mat, Jája a Pája), řadě animovaných celovečerních a na mixu mnoha hraných filmů (např. Morgiana, Malá mořská víla, Zlatí úhoři, Šakalí léta, Kolja, Lotrando a Zubejda, Je třeba zabít Sekala...). Je mnohonásobným nominantem a trojnásobným držitelem Českého lva za nejlepší zvuk (Lekce Faust, Učitel tance, Eliška má ráda divočinu), v roce 2019 získal cenu Slnko v sieti za zvuk k filmu Hmyz.

Barrandovu zůstal věrný přes 30 let až do zrušení zvukového oddělení na přelomu milénia. Od roku 1976 spolupracoval s Laternou magikou na 18 inscenacích a pro Artcentrum a Černé divadlo Jiřího Srnce připravoval audiovizuální programy pro zahraničí. Patří ke klíčovým spolupracovníkům Jana Švankmajera. Na celovečerním dokumentárním filmu Jiří Trnka: Nalezený přítel (2019, r. Joël Farges) spolupracoval se svou dcerou Adélou jako střihačkou.

Ve formě ho udržuje vášeň pro rekreační sporty a jeho neúnavné zaujetí pro audiovizuální zvukovou tvorbu je vzorem mnoha jeho následovníkům.


19.2.1940
Strakonice, Protektorát Čechy a Morava
Ivo Špalj csfd

HmyzObčanský průkazPřežít svůj životHolka Ferrari DinoToyenŠíleníKrajina mého srdceKameňákFimfárum Jana WerichaKrálovský slibOtesánekZ pekla štěstíCo chytneš v žitěCísař a tamborJe třeba zabít SekalaStůj, nebo se netrefím!Lotrando a ZubejdaSpiklenci slastiLekce FaustUčitel tanceKrvavý románZáhada hlavolamuMrtvý les a jiný bulšitDo-re-miNeúplné zatměníPropastDobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z YorkuMonstrum z galaxie ArkanaOpera ve viniciPovídka malostranskáSkleněný důmŘetězBlues pro EFBNevěsta k zulíbáníÚtěky domůCausa KrálíkHousataJulekKam nikdo nesmíLaterna Magika: Sněhová královnaModrá planetaKočičí princNechci nic slyšetTajemství Ocelového městaVražedné pochybnostiČekání na déšťOddechový časOsada HavranůTalíře nad Velkým MalíkovemVolání roduDům Na poříčíMalá mořská vílaOstrov stříbrných volavekPaleta láskyParta hicSmrt mouchyAkce v IstanbuluHudba kolonádIba láskaProdaná nevěsta


Aktualizace osobnostního profilu Ivo Špalj: 19.11. 2023 18:12