Božena Svobodová (1893 - 1961)


Božena Svobodová se narodila 24. února 1893 v Třebíči jako Bohumila Veselá. O jejím soukromí a o životě nemáme mnoho zpráv. Jejím mužem byl herec Jan Svoboda (1889 – 1974). Neznáme ani přesný seznam divadelních angažmá, v nichž by měla Božena Svobodová účinkovat. Hostovala převážně na pražských i oblastních scénách. Největší uplatnění ale nalezla v české kinematografii 20. a 30. let.

Debutovala roku 1922 v devětadvaceti letech jako Růženka v nedochovaném melodramatu TRESTANCI NA ŠPILBERKU / REVÍRNÍK ANTON (1922) Roberta Blümsriedera. Další rok se představila jako žena Floriána Karáska (Filip Balek – Brodský) v Innemannově a Seidlově komedii Z ČESKÝCH MLÝNŮ (1925), mlynářka v ilustraci písně TULÁK / SILNICE BÍLÁ PŘEDE MNOU (1925) Josefa Kokeisla, manželka pana statkáře Jana Zarena (Theodor Pištěk) v melodramatu Vladimíra Slavínského SYN HOR (1925) a majitelka módního salonu Agáta Pazderková v Krňanského VDAVKÁCH NANYNKY KULICHOVY (1925) podle stejnojmenného románu Ignáta Herrmanna.

V druhé polovině němých 20. let se uvedla jako (téměř pokaždé jako manželka Theodora Pištěka) žena dvorního rady Václava Praka (PŘÍBĚH JEDNOHO DNE), bytná Ríši (POHÁDKA MÁJE), manželka Dr. Bezouška Mařenka (PANTÁTA BEZOUŠEK), matka Nataši (KREUTZEROVA SONÁTA), žena rychtáře Květy (BLUDNÉ DUŠE), třídní profesorka slečna Marková (SEXTÁNKA), továrníkova žena (PRAŽSKÉ DĚTI), manželka komerčního rady pana Urbana Otýlie Urbanová (ZNÁMOSTI Z ULICE), matka hraběte Březenského (POHORSKÁ VESNICE), Steplerová (OSUDNÉ NOCI), konsulova žena (ZNÁŠ ONEN MALÝ DOMEK U JEZERA), Chrapoutova žena (PASÁK HOLEK) a matka Rivolová (CHUDÁ HOLKA).

Po nástupu zvuku v českých ateliérech a biografech se Božena Svobodová uvedla mimo jiné ve snímcích PSOHLAVCI (žena Wolfa Maxmiliána Lamingera svobodného pána z Albenreuthu, zvaného Lomikar), OSADA MLADÝCH SNŮ (manželka bankéře Sychry), KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ (spisovatelka Božena Němcová), ZAPADLÍ VLASTENCI (učitelova žena), SESTRA ANGELIKA (představená kláštera), nedokončené ROZMARY MLÁDÍ (žena), MADLA Z CIHELNY (učitelka bontonu), MATKA KRÁČMERKA (švadlena), GRANDHOTEL NEVADA (pacient), STUDENTSKÁ MÁMA (lékárnice Kučerová), CÁCORKA (majitelka salonu), JEDNA Z MILIONU (šéfredaktorka) i MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK (italská královna).


24.2.1893
Třebíč, Morava, Rakousko-Uhersko
10.1.1961
Praha, Československo
Božena Svobodová csfd

Blednoucí romanceTři kamarádiTurbinaKrb bez ohněŠvanda dudákLojzičkaAť žije nebožtíkCácorkaJedna z milionuMilan Rastislav ŠtefánikStudentská mámaGrandhotel NevadaMatka KráčmerkaMadla z cihelnyRozmary mládíSestra AngelikaZapadlí vlastenciKarel Havlíček BorovskýOsada mladých snůPsohlavciChudá holkaPasák holekZnáš onen malý domek u jezera?Osudné nociPohorská vesniceZnámosti z ulicePražské dětiSextánkaBludné dušeKreutzerova sonátaPantáta BezoušekPohádka májePříběh jednoho dneSilnice bílá přede mnouSyn horVdavky Nanynky KulichovyZ českých mlýnůTrestanci na Špilberku


Aktualizace osobnostního profilu Božena Svobodová: 3.11. 2023 23:18