Eva Svobodová (1907 - 1992)


Eva Svobodová se narodila 1. května 1907 v Praze do rodiny divadelního režiséra a pedagoga Milana Svobody (1883-1948). Vyrůstala v uměleckém zázemí, kam přibyl i mladší bratr – herec a filmový pracovník Miroslav Svoboda (1910-1988), které zcela rozhodlo o její herecké kariéře. Dostalo se jí také vysokého vzdělání: odmaturovala na gymnáziu Elišky Krásnohorské v Praze, roku 1928 vystudovala Státní konzervatoř a v letech 1926-1931 absolvovala Filozofickou fakulty Univerzity Karlovy.

Eva Svobodová byla herečkou realismu. Na divadelních scénách se stala osvědčenou všestrannou herečkou charakterních a vnitřně složitých lidských charakterů a rolí. Svými výrazovými prostředky a charakteristickým hlasem dokázala sehrát komediální, tak tragické úlohy, např. v inscenacích „Tartuffe“, „Škola pomluv“, „Obrácení Ferdyše Pištory“, „Hra o lásce a smrti“ nebo „Bláznivá neděle v lázních“.

Pro film 30. let a v době okupace filmaři Svobodovou několikrát vyhledali pro převážně komické úlohy, kde hlavní silou byl její zvláštní obličej. Zahrála si například služky (NA SLUNEČNÍ STRANĚ, ARMÁDNÍ DVOJČATA, PACIENTKA DR. HEGLA a PŘIJDU HNED), domovnici (MINULOST JANY KOSINOVÉ) nebo „ošklivou“ sestru novináře Valtery, jehož ztělesnil herec Ladislav Pešek (ROZTOMILÝ ČLOVĚK).

Až v poválečné znárodněné kinematografii dostala větší možnost uplatnit se v charakterních komických úlohách. Až na výjimky to byly v letech 1950-1987 drobné a epizodní úlohy. Pouze několikrát získala velkou a pro diváky snadno zapamatovatelnou úlohu - jako to byla např. paní Müllerová ve Steklého komedii DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (1956), zapomnětlivá Andělka, jejíž sestra Fany (Nataša Gollová) se stane svědkyní přepadení spořitelny v komedii Zdeňka Podskalského DRAHÉ TETY A JÁ (1974), matka Františka Koudelky (Luděk Sobota) v JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE! (1974) Oldřicha Lipského. Významně se prezentovala také v rozhlase - „Ruce nad vodou“ nebo „Bubáci a hastrmani“.


1.5.1907
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
3.1.1992
Praha, Československo
Eva Svobodová csfd

FaustJak je důležité míti FilipaSama uprostřed nociVojtěch, řečený sirotekZačiatok sezónyHry pro mírně pokročiléNení sirotek jako sirotekŠtěstí má jméno JonášTichá radosťBarrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančilHele, on letí!Čertův švagrSvatební cesta do JiljíCesta do vrabčího hnízdaPražská terčovnicaPříště budeme chytřejší, staroušku!To se ti povedlo, JulieZe staré drogerieBurácení s BurácemKaňka do pohádkyKonečná staniceKonkursZkouškaŽlutý kvítekJak napálit advokátaLakovkaV hlavní roli Oldřich NovýLustrO chudém královstvíčkuPoprask na silnici E 4Nechci nic slyšetSmyk na mrkviBíla stužka ve tvých vlasechJen ho nechte, ať se bojíMamzelle NitoucheO líném HonzoviRose MaryŠestapadesát neomluvených hodinBouřlivé vínoDen pro mou láskuHodně štěstí!KrásaNezbedná pohádkaOstrov stříbrných volavekSlečna Meg a talíř MingZlaté pometloČas lásky a nadějeDva muži hlásí příchodNarozeninyPáni kluciDrahé tety a jáJáchyme, hoď ho do stroje!V každém pokoji ženaVodník a ZuzanaKufrNa shledanou v lepších časechDívka na koštětiNoc labutíPřízrakHvězda


Aktualizace osobnostního profilu Eva Svobodová: 2.11. 2023 22:40