Robert Clouse (1928 - 1997)


Americký filmový režisér a producent Robert Byron Clouse se narodil 6.3.1928 ve Wisconsinu. Původně se živil jako fotograf, což se mu hodilo v jeho pozdějším zaměstnání. Uměl perfektně zacházet s kamerou a celkově se specializoval zejména na vizuální stránku filmu. Také kvůli tomu, že byl úplně hluchý a musel si najímat asistenty pro kontrolu zvuku a dialogů.

Zlom přišel v roce 1973 kdy si jej najalo studio Golden Harvest k režírování akčního kung-fu snímku s Brucem Lee v hlavní roli DRAK PŘICHÁZÍ. Po mnoha stránkách se jednalo o zcela výjimečný projekt. Byl to první a zároveň poslední anglicky mluvený film s legendárním mistrem bojových umění. Taktéž první kung-fu snímek natočený americkým režisérem a dalo by se říct, že se jedná i o Robertův nejznámnější počin.

Ačkoli byl divácky úspěšný, západní kritika Draka označila jen za druhořadou bondovku a o Roberta stále v Hollywoodu nebyl příliš velký zájem. Rozhodl se tedy pokračovat v natáčení filmů s podobnou tématikou. Po předčasné smrti Bruce Lee si za svou novou hvězdu vybral afroamerického šampiona v karate Jima Kellyho a s ním v titulních úlohách drsných hrdinů režíroval v polovině 70. let akčňáky ZLATÉ JEHLY a BLACK BELT JONES. Dočkaly se však jen velmi slabého přijetí.

V roce 1975 se pro změnu pokusil o postkatastrofický sci-fi thriller ULTIMATE WARRIOR. Přestože do hlavních rolí zlákal i áčkové hvězdy Yul Brynnera a Maxe von Sydowa, snímek upadl v zapomění hned po svém vzniku. Robert proto přesídlil do Hongkongu a vrátil se k tvorbě béčkových kung-fu mlátiček.


6.3.1928
Wisconsin, Wisconsin, USA
4.2.1997
Ashland, Oregon, USA
Robert Clouse csfd

Železné srdceChina O'Brien 2China O'BrienGymkataDeadly EyesForce: FiveSouboj ctiThe Kids Who Knew Too MuchOperace OmegaHra smrtiThe PackVražda v AmsterdamuThe Ultimate WarriorBlack Belt JonesZlaté jehlyDrak přicházíDarker Than AmberDreams of GlassThe MasterDisneylandLegend of Jimmy Blue Eyes, TheCadillac, TheDračí život Bruce LeeRun Stranger RunNěco zléhoBruce Lee: In His Own WordsTo nejlepší z bojových uměníLi xiao long di sheng yu si


Aktualizace osobnostního profilu Robert Clouse: 5.11. 2023 01:18