Leon Lee


Leon Lee je oceňovaný režisér a producent, který se zabývá příběhy ze současné Číny. Jeho filmy si diváci v Číně mohou zhlédnout jen stěží, neboť se díky lidskoprávní tématice staly terčem státní cenzury.

Lee si svoje soukromí poměrně bedlivě střeží. Jediné co o něm víme je, že emigroval z Číny do Kanady a dnes žije ve Vancouveru a užívá si kanadského občanství.

Důvody pro udržování soukromí hledejme především v seznamu Leem natočených a produkovaných snímků. Jako zakladatel společnosti Flying Cloud Productions přivedl na filmová plátna řadu politicky a právně ožehavých témat, díky čemuž se stal příslovečným „trnem v oku“ čínského režimu.

Po udělení ceny v roce 2016 řekl: „Můj respekt a vděčnost vůči lidem a institucím v Kanadě opět vzrostli. Zde nejenom chráníte zastánce lidských práv, ale udělujete jim ocenění. Tam odkud pocházím, je to úplně naopak. Toto uznání otevře oči obyvatelům pevninské Číny, ať už žijí tady nebo v Číně, a uvidí nebezpečná tajemství, která čínský režim ukrývá, a kterých si je zbytek světa dobře vědom.“

Leon Lee csfd

UnsilencedThe Bleeding EdgeDopis z tábora MasanjiaCesty únikuČlověk na prodejRag DollRavageReunion


Aktualizace osobnostního profilu Leon Lee: 12.11. 2023 08:50