Eric Bogosian 71 let


Eric Bogosian je americký herec, autor divadelních her, romanopisec a performer arménského původu.

V letech 1980 a 2000 bylo na Off-Broadwayi představeno šest jeho sólo her, které mu vynesly tři ceny Obie Award a Drama Desk Award. Mimo evropské a americké turné, byly tyto hry uvedeny i v Argentině, Brazílii, Itálii a Polsku.

Bogosian je autorem již zmíněné hry "Talk Radio" uvedené na New York Shakespeare Festival, která byla nominována na Pulitzer Price a následně adaptována do filmu Olivera Stonea, vynešivsí Bogosianovi prestižní sošku stříbrného medvěda na Berlin Film Festival /1989/.  roce 2007 byl na Broadwayi uveden revival této hry režírovaný Robertem Fallsem v hlavní roli s Lievem Schreiberem. Hra subUrbia /1996/ uvedená v Lincoln Center Theater byla převedena do stejnojmenného filmu režiséra Richarda Linklatera. Mimo své sólo hry hrál Bogosian ve hře Stephena Adly Guirgise "The Last Days of Judas Iscariot" , kde hrál postavu samotného Satana.

Ve filmové branži účinkoval ve filmech TALK RADIO /1988/, v akčním thrilleru se Stevenem Seagalem UNDER SIEGE II: DARK TERRITORY /1995/, kde ztvárnil roli Travise Danea a v krimi-dramatu WONDERLAND /2003/ s Valem Kilmerem a Lisou Kudrow. Spolupracoval s režiséry Woodym Allenem, Robertem Altmanem, Taylorem Hackfordem, Atomem Egoyanem či Agniezskou Holland.


24.4.1953
Woburn, Massachusetts, USA
Eric Bogosian csfd

JeštěrDrahokamRebel v žitěListen Up PhilipDon't Go in the WoodsCadillac RecordsHeightsBlade: TrinityPánem svého koutkuCharlieho andílci: Na plný peckyUntitled New York PilotWonderland MasakrAraratIgbyBlondýnkaRána do srdceWake Up and Smell the CoffeeFámaIn the WeedsJasná ležKasařiVraždy po internetuBeavis a Butt-head dobývají AmerikuZkouška ohněmDolores ClaiborneováPřepadení 2: Temné územíHon na čarodějniceNahý v New YorkuThe Thief and the CobblerSex, Drugs, Rock & RollPoslední letSuffering BastardsNoční talk showVojenský soud se vzbouřenci z lodi CaineChasing the DragonPěna zabijákSpecial EffectsBorn in FlamesInterview with the VampireMiliardyBoj o mocInstinct


Aktualizace osobnostního profilu Eric Bogosian: 11.11. 2023 23:27