Joanna Shimkus 80 let


Filmová kariéra a s ní spojená sláva kanadské rodačky Joanny Shimkus je již dávnou minulostí, ve společnosti filmařů se ale dodnes pohybuje jako manželka slavného amerického herce Sidneye Poitiera (*1927). Po rodičích má Joanna Shimkus litevské kořeny, narodila se ale v kanadském Halifaxu, později vyrůstala v Montrealu. Počátkem šedesátých let odešla do Paříže, kde se začala prosazovat jako modelka, svou vizáží brzy zaujala i filmaře.

Koncem šedesátých let začala její herecká kariéra upadat a poslední velké role vytvořila opět v britské produkci. V režii Christophera Milese hrála ve dvojici s Francem Nerem ve filmu PANNA A CIKÁN (The Virgin and the Gypsy, 1970) a tento titul jí vynesl nominaci na cenu Zlatého Laurela. Stejný režisér jí pak svěřil hlavní roli ve filmu ČAS PRO MILOVÁNÍ (A Time for Living, 1971). Krátce nato se seznámila s americkým hercem Sidneyem Poitierem (*1927), s nímž má dvě dcery, Aniku (*1972) a Sydney (*1973), která je dnes také herečkou. V roce 1976 se pak stala Poitierovou třetí manželkou a žijí spolu dodnes. Kromě společenských povinností vyplývajících z manželství s jedním z předních amerických herců se dnes Joanna Shimkus příležitostně věnuje navrhování interiérů.


30.10.1943
Halifax, Nova Scotia, Kanada
Joanna Shimkus csfd

Time for LovingThe Marriage of a Young StockbrokerThe Virgin and the GypsyL'invitataZtracený mužHo!La PrisonnièreTma přede mnou, tma za mnouVlak s mlékem zde již nestojíDobrodruziQui êtes-vous Polly Maggoo ?Idoli controlucePaříž očima...De l'amourPosledních pět minutSidneySidney Poitier: One Bright LightThe 2th Annual American Cinema AwardsLa grande farandole


Aktualizace osobnostního profilu Joanna Shimkus: 25.2. 2024 08:31