Marie Tomášová 95 let


Jedna z předních českých divadelních hereček Marie Tomášová pochází z Dobrovic u Mladé Boleslavi. Její rodiče sice byli prostých poměrů, ale měli blízký vztah k umění, zvláště k literatuře a hudbě a svou dceru vedli ke vzdělání v oblasti kultury. Marie Tomášová tak od dětství četla českou a ruskou klasiku, hrála na klavír, věnovala se zpěvu a svůj mluvený projev zdokonalovala častou veřejnou recitací. Za války nebyla přijata na gymnázium, začala studovat až po válce a po maturitě se přihlásila na DAMU, kde absolvovala studium herectví (1952), ještě za studií hostovala v Národním divadle (Višňový sad).

V polovině 60. let Krejča nenalezl dostatek uplatnění a pochopení u vedení Národního divadla, načež v roce 1965 založil vlastní Divadlo Za branou, kam jej téhož roku následovala i Marie Tomášová (v Národním divadle si vzala neplacenou dovolenou a ze zaměstnaneckého svazku byla propuštěna v roce 1969). Na scéně Divadla Za branou excelovala Tomášová především pod režijním vedením svého manžela a její herecké výkony byly ozdobou tehdejšího českého divadelnictví. Své umění dala do služeb převážně kladných hrdinek, emočně složitých, vesměs poctivých a čestných, jejímu herectví dominoval kultivovaný mluvený projev. Na scéně Divadla Za branou hrála poprvé v Topolově hře Kočka na kolejích, pak se znovu uplatnila v ruské klasice (Tři sestry, Ivanov, Racek), v několika představeních dokázala i schopnost komediální polohy (Provaz o jednom konci).

V průběhu padesátých let se Marie Tomášová zařadila také mezi přední herečky mladé generace ve filmu. Hned její filmový debut jí přinesl titulní roli, ovšem ve snímku diskutabilních kvalit – hrála hlavní hrdinku ve filmovém přepisu Olbrachtova románu ANNA PROLETÁŘKA (1952). Podobné postavy uvědomělých dívek z prostých poměrů provázely i její další filmy z té doby, ať už se jednalo o husitskou trilogii Otakara Vávry nebo o filmové adaptace divadelních her (STRAKONICKÝ DUDÁK, 1955; ZÁŘIJOVÉ NOCI, 1957). Výraznou úlohu služky Hanky dostala v dramatu MORÁLKA PANÍ DULSKÉ (1957), následovalo několik rolí ve filmech ze současnosti, drama TAKOVÁ LÁSKA (1959) jí vyneslo ocenění za nejlepší herečku roku 1959 v divácké anketě.

Do doby šedesátých let spadá její další velká role ve filmu ZELENÉ OBZORY (1962), kde hrála vesnickou učitelku rozhodující se mezi dvěma muži. Následovalo několik dalších, tentokrát již menších úloh, v roce 1967 se pak její filmová dráha na dlouhou dobu uzavřela. Hrála v kriminálním dramatu ČTYŘI V KRUHU (1967), téhož roku dabovala Karlu Chadimovou v legendárním Vláčilově filmu MARKÉTA LAZAROVÁ (1967). Oproti filmu byla práce Marie Tomášové pro televizi poměrně málo početná.


18.4.1929
Dobrovice, Československo
Marie Tomášová csfd

MinulostČarodějky z předměstíPoslední vlakAť hodí kamenemRomeo a JuliePrvní láskaOxfordská tragédieVesuvMarketa LazarováČtyři v kruhuDoktor a běsiSamotaPovídky o dětechSkok do tmyVýhybkaJejich denV sanitceZelené obzorySmrt na Cukrovém ostrověPolicejní hodinaDům na OřechovcePrvní partaTaková láskaŽivnost paní WarrenovéMorálka paní DulskéZářijové nociĎábel v BostonuPan JohanesPošťácká pohádkaVáhavý střelecJan ŽižkaStrakonický dudákJan HusKrejčovská povídkaAnna proletářkaEin Stück HimmelOtomar KrejčaDivadlo SvobodaPříběhy slavnýchKrejča za branouZblízka Josef TopolCenzurované snyOslovení hudbySetkání a život jde dálRomeo a Julie 63Historie jedné inscenace I.díl:Hovory s Romeem a JuliíJistotaSkrýšČíslo 93 se nevrátíPříležitostVodníkVýchodiskoCeny Thálie 2008


Aktualizace osobnostního profilu Marie Tomášová: 16.11. 2023 15:44