Jaroslava Tvrzníková 84 let


Jedna z hvězd českého filmu přelomu padesátých a šedesátých let Jaroslava Tvrzníková pochází z Prahy, kde se narodila na počátku druhé světové války. Od dětství měla široký okruh mimoškolních aktivit, na střední škole v jejích zájmech dominovala archeologie, kterou chtěla studovat. Mezitím ale přišly první filmové role – a to nijak malé, které nakonec jejím krokům daly zcela jiný směr. Ještě na základní škole se objevila v dětském filmu MŮJ PŘÍTEL FABIÁN (1953). V šestnácti letech jí byla svěřena hlavní role osiřelé dívky Bláži v dodnes známém filmu ROBINSONKA (1956). Dnes se tento příběh může zdát zastaralý, v polovině padesátých let ale znamenal oživující odklon od základní tvůrčí koncepce československé kinematografie. O rok později pak ztvárnila menší role v dodnes ceněných filmech ROČNÍK 21 (1957) a ŠTĚŇATA (1957), které opět vybočovaly z tehdejší filmografie. První ze jmenovaných filmů režíroval Václav Gajer, který pak Tvrzníkovou vyzval ke spolupráci ještě několikrát.

Po dokončení DAMU získala Jaroslava Tvrzníková angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze (1962-1965), kde zaujala například v představeních Paličova dcera nebo Třetí zvonění. V roce 1965 byla Tvrzníková angažována do činohry Národního divadla, kde strávila šestnáct sezón. Díky svému dívčímu půvabu byla předurčena k postavám naivek, ale poměrně rychle zvládla přechod ke složitějším charakterním rolím. Její počátky v Národním divadle byly ve znamení alternací s jinými začínajícími herečkami, prvním výhradně sólovým výstupem byla Adéla ve hře Dům doni Bernardy, která se hrála v letech 1967-1969. V její další jevištní dráze převažují hry z tvorby klasiků (Hamlet, Višňový sad, Sen noci svatojánské, Strakonický dudák), za zmínku ale stojí i role Myšky v legendární Kočičí hře, která se dočkala rekordního počtu čtyř stovek repríz.

Zatímco herecké začátky Jaroslavy Tvrzníkové jsou spojeny výhradně s filmem, po nástupu do Národního divadla její spolupráce s filmem na několik let úplně skončila, jen výjimečně se objevila v televizi. Před filmovou kameru ji znovu uvedl až režisér Jaroslav Mach, který ji v komedii ZLATÁ SVATBA (1972) svěřil roli – opět – vesnické učitelky. Z dalších filmů stojí za zmínku rodinný příběh CHLAPI PŘECE NEPLÁČOU (1979), v němž vytvořila manželský pár s Ladislavem Frejem. V téže době hrála také v několika televizních seriálech (CHALUPÁŘI, 1975; NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977). Na delší dobu se Tvrzníková s českými diváky rozloučila nevelkými rolemi kuchařky ve filmu DÍVKA S MUŠLÍ (1980) a maminky hlavního dětského hrdiny v televizní inscenaci DEN VELKÉHO TICHA (1980).

Zlomem v profesní kariéře i osobním životě Jaroslavy Tvrzníkové byl rok 1981, kdy s celou rodinou emigrovala do Rakouska, od roku 1983 pak žili v Německu. V Mnichově navázala později pracovní kontakty s rozhlasovou stanicí Svobodná Evropa, překvapivě se prosadila i jako herečka v divadle, herectví také vyučovala a vedla divadelní společnost Franz Werfel Theater. Až několik let po pádu komunistického režimu se vrátila do České republiky (1994) a i tady pokračovala ve své práci pro Svobodnou Evropu, od roku 1996 navíc působí na DAMU, kde mimo jiné jako režisérka dohlíží na studentská představení, pedagogické práci se věnuje i na Vyšší odborné škole herecké. Jen výjimečně se vracela před kameru, hrála v televizním hororově laděném příběhu TRAVIS (1996), později například v seriálu HOTEL HERBICH (1998).


17.4.1940
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Jaroslava Tvrzníková csfd

TravisO Vánocích už nechci slyšet ani slovoPřicházejí bosí: Od rána do večeraDen velkého tichaDívka s mušlíTrnové poleChlapi přece nepláčouZákon rovnostiKočičí princDům na konci městaBirlibánSplynutí dušíZnačka „Svobodný otec“Bohoušův synPoklad pod Černou hláskouBližní na tapetě: Výlet do neznámaPoslední ples na rožnovské plovárněTrhaniZlatá svatbaPinocchiova dobrodružství II.Smrt SokratovaSynáčekRůžová AničkaČerné světloKonec létaPinocchiova dobrodružstvíTři přadlenyEvžen OněginKonečná staniceNaši furiantiNeviditelnýStrašná ženaLov na mamutaDěti slunceEtuda pro kontrabasRomance štědrovečerníSpanilá jízdaMěšťáciNeschovávejte se, když pršíOtevřené oknoSoudruziTransport z rájeKrálíci ve vysoké trávěSpadla s měsíceDuhu pro můj denLedoví mužiSedmý kontinentValčík pro miliónPáté kolo u vozuRočník 21ŠtěňataRobinsonkaHotel HerbichDynastie NovákůNemocnice na kraji městaChalupáři


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslava Tvrzníková: 21.3. 2024 08:26