Philippe Torreton 58 let


Od počátku 90. let minulého století patří Philippe Torreton k významným francouzským hercům, svou úspěšnou kariéru rozvíjí souběžně na jevišti i před kamerou. Narodil se v Rouenu, na jehož předměstí vyrůstal, matka byla učitelkou, otec pracoval na benzínové pumpě. K divadlu zamířil již v dětství a dodnes v rozhovorech s oblibou jmenuje učitele, kteří jej ve dvanácti letech přivedli ke školním představením. Odbornou průpravu získal studiem na pařížské konzervatoři v letech 1987-1990.

V roce 1996 byl pověřen dvěma zajímavými hereckými úkoly zasazenými do období první světové války; zatímco poetický snímek KRÁSNÉ LÉTO 1914 (Le bel été 1914, 1996) zaznamenal jen vlažný ohlas, větší úspěch a Cézara za hlavní roli mu přinesl válečný film KAPITÁN CONAN (Capitaine Conan, 1996), opět v režii Bertranda Taverniera. S Tavernierem pracoval naposledy o dva roky později na sociálním dramatu z hornického městečka VŠE ZAČÍNÁ DNES (Ca commence aujourd'hui, 1998), jehož pražské premiéry v září 1999 se oba osobně zúčastnili. Torretonovi vynesla hlavní role ředitele Lefebvra nominaci na Evropskou filmovou cenu a Lumierovu cenu za nejlepší herecký výkon. V témže roce byl nominován na prestižní divadelní Molièrovu cenu za svou kreaci ve hře Scapinova šibalství.

Po odchodu z Comédie Française začal Philippe Torreton působit na různých pařížských scénách, v titulní roli Shakespearova Jindřicha V. zaujal na festivalu v Avignonu, mimoto často hraje v Nice a na zájezdových představeních. Z jeho dalších vystoupení před kamerou vzpomeňme titulní roli císaře Napoleona v jeho posledních dnech na Sv. Heleně (NAPOLEON - Monsieur N., 2003), další nominace na Cézara za hlavní role získal svými výkony ve filmech STRÁŽCE MAJÁKU (L'équipier, 2004) a OBVINĚNÝ (Presumé coupable, 2011). U nás jsme jej mohli vidět i v několika televizních projektech, hrál například v seriálu PROKLETÍ KRÁLOVÉ (Les rois maudits, 2005), ve velké roli kardinála Mazarina se představil ve dvoudílném televizním filmu KRÁLOVNA A KARDINÁL (La reine et le cardinal, 2009).

Kromě hraní si vyzkoušel i divadelní režii a v Théâtre Marigny realizoval v roce 2008 Molièrova Dona Juana, jako herec sklízel další úspěchy opět se Shakespearem. Za Richarda III. byl v roce 2006 podruhé nominován na Molièrovu cenu, v sezóně 2011-2012 exceloval v titulní roli zájezdového představení Hamlet. Od roku 2008 vyučuje též na pařížské konzervatoři.


13.10.1965
Rouen, Francie
Philippe Torreton csfd

Gueules NoiresLes Enfants des justesSimone - Le voyage du siècleLa TraqueJe ne rêve que de vousTři dny a jeden životLes Bonnes intentionsMelancolie OuvriereOdvrácená tvář Paříže: Záhada v LouvruLes Enfants de la chancePoslední kartaPolicejní instinktCrime d'ÉtatLa Pièce manquantePěna dníPrésumé coupableVzpouraBouřeKrálovna a kardinálOkrsek 13: UltimátumJean de La FontaineLa Vie sera BelleUlzhanKouzelné dobrodružstvíSky Fighters: Akce v oblacíchUne famille dans la tourmenteStrážce majákuNapoleonV zajetí tělaFélix et LolaVertiges de l'amourTôt ou tardVše začíná dnesLes fourberies de ScapinFilm sur Bertrand Tavernier, UnKapitán ConanLe bel été 1914VolavkaOublie-moiPetit qui attend le facteur, LeServa amorosa, LaTemný andělDočasná rodinaUne nouvelle vieL.627Neige et le feu, La50 nuances de GrecsEt la montagne fleuriraInfidèle


Aktualizace osobnostního profilu Philippe Torreton: 7.11. 2023 23:08