Alena Vránová 91 let


Alena Vránová získávala své první umělecké zkušenosti v poměrně útlém věku. Už jako malá účinkovala v Dismanově dětském rozhlasovém souboru a v dětských rolích vystupovala na některých pražských jevištích. Původně se chtěla stát učitelkou, ale nakonec se rozhodla pro studia na DAMU. Po jejich absolvování působila do roku 1956 nejprve v Oblastním divadle v Benešově a posléze se stala členkou divadla ABC, kde spolupracovala mj. s Janem Werichem či později s Otou Ornestem. V padesátých letech platila za jednu z největších ženských hvězd československé kinematografie.

Není proto divu, že i přes řadu profesních triumfů vzpomíná Vránová na tuto etapu s rozčarováním: "Dostala jsem takovou nakládačku, že jsem se z toho vlastně nikdy nevzpamatovala. Pak už jsem kolem sebe jen budovala hradby a zamykala zámky a to stojí hodně, někdy i herecké příležitosti." Těch v následujících dekádách skutečně nepřicházelo tolik jako dříve. Nejmladší generace filmových režisérů, upřednostňující poetiku všednosti, si do svých snímků vybírala spíše autentické typy a neherce. Překvapivě však i starší tvůrci, u nichž se proslavila a postupně herecky zrála, se k ní počínaje šedesátými léty otočili zády. Oč méně šancí dostávala na filmovém plátně, o to více se jí aspoň zpočátku dařilo na divadle. V angažmá v Městských divadlech pražských setrvala až do roku 1993, ačkoliv v normalizačních dobách práce z nejrůznějších důvodů stále ubývalo. Ve filmu a televizi byla obsazována převážně do menších komediálních úloh, kde opět uplatnila především svůj atraktivní vzhled (BYL JEDNOU JEDEN DŮM, JÁ UŽ BUDU HODNÝ DĚDEČKU!, CAUSA KRÁLÍK apod.).

V současnosti se Alena Vránová i nadále věnuje herecké profesi. Největší úspěchy přitom slaví na divadelních prknech. Za ztvárnění postavy stárnoucí herečky Gertie Mathewsové ve hře "Bouřlivé jaro" obdržela v roce 1997 prestižní Cenu Thálie. Sporadicky se objevuje také ve filmu (DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO, VRATNÉ LAHVE) a v televizi (seriály NÁVES nebo ULICE). Z druhého a současně posledního manželství s Vladimírem Rážem má jedinou dceru Markétu.


30.7.1932
Praha, Československo
Alena Vránová csfd

Kdo hledá, najdeVratné lahveKrásný časAndělská tvářPoe a vražda krásné dívkyDivadelní románDíky za každé nové ránoHádaniceOpouštět PetrohradTichá myšChtěla bych ten stromHodina angličtinyHodinářKamarád do deštěSukňa lenže zelenáOpožděná vraždaNám se to stát nemůžeDovolená na úrovniKdyž hraje klarinetDva útržky ze života mužeKudláčkova metodaŠkatule, škatule, hejbejte seDaleko od stromuDěkuju, pane profesoreMilostný poločasOtýliina záhadaVrabci z devátého poschodíCausa KrálíkSilvestr svobodného pánaSólo pro starou dámu„Já už budu hodný, dědečku!“Děd, otec a synPodezřelé okolnostiSmuteční hudba za padlé hrdinyU babiččina stoluUragán DonnaVykřičník za Kateřinu„Já to tedy beru, šéfe...!“Kateřina zlé pověstiRecepty doktora KudrnyMusím se ti k něčemu přiznatPsáno na pranýřVánoce tu budou coby dup!ObhájceZemě zlatých plodůBližní na tapetě: Belle-méreHodina pravdyKronika žhavého létaSvatý MichalZ pohádky do pohádkyKlíckaMarcelkaMrtvý princRůže a prstenTřírohý kloboukVím, že jsi vrah...Kruh světlaSvatá hříšniceTchýněVelká orgie


Aktualizace osobnostního profilu Alena Vránová: 30.10. 2023 19:13