Penelope Spheeris 78 let


Penelope Spheeris je americká filmová režisérka, producentka a scenáristka. Její otec byl majitelem kočovného zábavního parku a byl zastřelen v Alabamě v roce 1952 při rasovém konfliktu. Penelope studovala filmovou režii na Kalifornské univerzitě (UCLA) a postgraduálně na Americkém filmovém institutu (AFI). První praktické zkušenosti získala u Rogera Cormana.

V roce 1992 natočila svůj nejúspěšnější film Waynův svět. Na úspěch filmu navázala dalšími komediemi Burani z Beverly Hills (1993), Malí uličníci (1994), Černá ovce (1996), Superlék (1998), Mladej a já (2005).

Za svou kariéru byla oceněna několika cenami na filmových festivalech v Los Angeles, Chicagu, Melbourne, FF Sundance atd. Prosadila se rovněž jako scenáristka, a to nejen u svých filmů. Podílela se také na populárním televizním seriálu Roseanne, a to v letech 1989–1990.

V letech 1977–1984 byla vdaná za Roberta Biggse. Má dceru Francis Spheeris Fox (*1969).


2.12.1945
New Orleans, Louisiana, USA
Penelope Spheeris csfd

High School SweetheartsThe Real St. NickBalls to the WallPět ženMladej a jáChamtiví lhářiDear DoughboyApplewood 911SuperlékThing in Bob's Garage, TheČerná ovceMalí uličníciBurani z Beverly HillsWaynův světPrison Stories: Women on the InsideUfo AbductionsDudesHollywood Vice SquadSlepá zuřivostSuburbiaUncle Tom's Fairy TalesCracking UpDanger TheatreWe Sold Our Souls for Rock 'n RollHollywierdThe Decline of Western Civilization Part IIIRap's Most WantedThunder and MudThe Decline of Western Civilization Part II: The Metal YearsThe Decline of Western Civilization75. Annual Academy AwardsI Don't KnowReal LifeSaturday Night LivePrázdninová revoluceRoseanneWedding BandThe Second Coming of SuzanneSki Bum, TheNaked AngelsVymývání mozku: Pohlaví-kamera-mocTime Warp: The Greatest Cult Films of All-Time- Vol. 1 Midnight MadnessPunkTo nejlepší z 80. letTo nejlepší z devadesátekHalf the PictureAmerická 80. léta


Aktualizace osobnostního profilu Penelope Spheeris: 3.11. 2023 04:36