Jean Hagen (1923 - 1977)


Herečka Jean Hagen, vlastním jménem Jean Shirley Verhagen,  se narodila v USA, Chicagu 3. 8. 1923. Byla dcerou holandských přistěhovalců. Ve dvanácti letech se rodina přestěhovala kvůli otcově práci do Ekhartu v Indianě, a zde absolvovala střední školu. Jean si přivydělávala jako uvaděčka v kině a studovala na dramatické škole. Jeaninou „školou" bylo vlastně z velké části kino a pokud to finančně šlo, i divadlo. Po ukončení studia přichází na Broadway, a po úspěšném konkursu získala první angažmá  v divadle v roce 1946. Film si tak trochu na její talent počkal, a ona debutovala v roli osudové, neboli „Femme Fatale", ve filmu z roku 1949 – Adamovo žebro.

Jeanina  Lina Lamont byla role, za kterou získala nominaci na Oscara za vedlejší roli v roce 1953. O cenu samotnou  však  přišla "zásluhou" Glorie Graham, která cenu získala. Faktem je skutečnost, že MGM podcenila začínající popularitu Jean  Hagens,  a  ona na druhé straně nedostala role, které by dokázala úspěšně zúročit. I přesto byla třikrát  nominována na cenu Emmy.

Jean Hagen se v roce 1947 vdala za Toma Seidla a měli spolu dvě děti. V roce 1964, když už věděla, že je nemocná, ji manžel opustil a rozvedl se s ní.  V roce 1953 přijala nabídku k natáčení TV sitcomu Make Room for Daddy – do role  Majorie Thomasové a po dobu tří let byla vždy za tento výborně pojatý komický charakter nominována na cenu Emmy. O něco později, rok  1959,  hraje po boku Freda MacMurraye Fridu Danielsovou ve snímku Shaggy Dog a v roce 1960 získala roli Elizabeth  v epizodě seriálu CBS  Once Upon a Knight.

Už v roce 1960 se začala projevovat Jeanina choroba – počínající rakovina hrdla a  Jean ve 37 letech putovala po speciálních léčebnách a zotavovnách umístěných v horách. Byla nucena přerušit kariéru herečky a právě v té době (v roce  1964) ji opustil manžel Tom Seidel, za kterého byla vdaná od roku 1947. Ona sama však nepřestala doufat v uzdravení a  věřila v návrat před kameru, což jí bylo umožněno v televizním filmu Alexander: The Other Side of Dawn v roce 1977. Krátce po natáčení však musela být hospitalizována v kalifornské nemocnici, kde  29. 8. 1977 ve věku 54 let  zemřela.


3.8.1923
Chicago, Illinois, USA
29.8.1977
Los Angeles, California, USA
Jean Hagen csfd

Alexander: The Other Side of DawnDead RingerPanic in Year Zero!Sunrise at CampobelloChundelatý pesSpring ReunionVelký nůžArenaHalf a HeroLatin LoversCarbine WilliamsShadow in the SkyZpívání v deštiNight Into MorningNo Questions AskedA Life of Her OwnAmbushAsfaltová džungleSide StreetAdamovo žebroStarsky a HutchV ulicích San FranciscaThe Andy Griffith ShowThe Danny Thomas Show


Aktualizace osobnostního profilu Jean Hagen: 10.11. 2023 15:32