Lois Maxwell (1927 - 2007)


Lois Maxwellová je známá především jako slečna Moneypennyová ze série bondovek. Je po Desmondu Llewellynovi druhá co do počtu bondovek, kterých se zúčastnila – celkem čtrnácti kousků slavným DR. NO počínaje a VYHLÍDKOU NA VRAŽDU konče (Llewellyn se objevil v sedmnácti – SRDEČNÉ POZDRAVY Z RUSKA – JEDEN SVĚT NESTAČÍ).

V Hollywoodu její kariéra začala roku 1946 filmem Warner Bros. OTÁZKA ŽIVOTA A SMRTI s Davidem Nivenem a Richardem Attenboroughem. Roku 1947 vyhrála Zlatý glób jako talent roku. Dva roky poté pózovala spolu s Marilyn Monroe a dalšími osmi hvězdičkami té doby pro časopis Time. Nějakou dobu strávila v hollywoodských (dlužno přiznat, že nikterak výrazně úspěšných) filmech, až se rozhodla zkusit štěstí v Itálii.

Roku 1962 přišel dvojí průlom: jednak slavná LOLITA Stanleyho Kubricka, jednak špionážní dobrodružství DR.NO se Seanem Connerym, ve kterém se poprvé objevila coby slečna Moneypenny. Film měl velice slušné kritiky a (co je důležitější) i slušné tržby, takže nic nebránilo dalším a dalším dobrodružstvím filmového Bonda. A kdo k Bondovi patří stejně neodmyslitelně jako Walther PPK? Moneypenny. Po dalších dílech série, jejíž popularita ještě zesílila po fenomenálním GOLDFINGEROVI, její hvězda stoupala, ale poté, co roku s Bondem skončil její dlouholetý kamarád Roger Moore, Maxwellová sérii taktéž opouští.

Od té doby se Maxwellová objevuje dodnes téměř jen v televizních inscenacích či dokumentech o bondovkách, jediný film, který stojí za zmínku, je ČTVRTÝ ANDĚL, ve kterém se roku 2001 objevila s Jeremym Ironsem, Forestem Whitakerem a Charlotte Ramplingovou. Již drahnou dobu je provdaná za Petera Marriotta a v současné době žije v západoaustralském Freemantlu.


14.2.1927
Kitchener, Ontario, Kanada
29.9.2007
Fremantle, Western Australia, Austrálie
Lois Maxwell csfd

Harlequin 8 - Nezapomenutelná láskaČtvrtý andělBoj o Grace magazínMartha, Ruth & EdieRescue MeModrý mužVyhlídka na vražduPeepChobotničkaInvaders from the DeepJen pro tvé očiMr. PatmanThe Incredible Voyage of StingrayLost and FoundMoonrakerVěk nevinnostiŠpion, který mě milovalSporting ChancePolibky z HongkonguMuž se zlatou zbraníŽít a nechat zemřítNekonečná nocDiamanty jsou věčnéThe AdventurersVe službách Jejího VeličenstvaOperace Žiješ jenom dvakrátThunderballGoldfingerCome Fly with MeSrdečné pozdravy z RuskaStrašeníDr. NoLolitaUnstoppable Man, TheMannen utan ansikteKill Me TomorrowNemilosrdný časHigh TerraceSatellite in the SkyPassport to TreasonLa grande speranzaAidaMantrapAmori e veleniHa da venì... don Calogero!Lady in the FogThe Woman's AngleViva il cinema!Women of TwilightLebbra biancaDomani è troppo tardiKazanThe Crime Doctor's DiaryBig Punch, TheCorridor of MirrorsTemná minulostThe Decision of Christopher BlakeThat Hagen GirlOtázka života a smrti


Aktualizace osobnostního profilu Lois Maxwell: 13.2. 2024 04:46