Milka Balek-Brodská (1888 - 1961)


Matylda Balek - Brodská (vlastním jménem) se narodila jako nejstarší potomek Ladislava Häusslera a jeho ženy filmové herečky Marie Anny Häusslerové roz. Kubíčkové. Její sourozenci byli do jednoho umělecky činní. Bratr Ladislav Häussler byl baletním sólistou v Národním divadle, bratr Jaroslav (Jaro) Häussler byl tanečník a zbytek sourozenců působil jako artisté. Milka Balek-Brodská působila v Praze ve Stálém divadle v Unitarii v Anenské ulici. Přestože se o Balek – Brodské tak málo ví, zapsala se nesmazatelně do české kinematografie. Faktem je, že se stala s více než 160 filmovými rolemi rekordmankou a dnes jí můžeme označit za nejobsazovanější filmovou herečku v českém filmu. Při tvorbě filmových rolí dbala na to, aby její postavy (především zlé drbny a sousedky), byly v kontrastu s kladnými hlavními přestaviteli, a nebála se zvýraznit jejich negativitu, především hlasovými prostředky. Charakteristická byla její rychlá mluva a výrazná gestikulace a práce s tělem.

Velmi často byla využívaná do rolí ve filmových pohádkách Oldřicha Kmínka a Josefa Kokeisla. Byla čarodějnicí v obou verzích PERNÍKOVÉ CHALOUPKY (1927, 1933), ženou obuvníka Smůly v osvětovém filmu KAŠPÁREK A BUDULÍNEK (1927) a macechou v POPELCE (1929). Jejími nejčastějšími rolemi byly sousedky, drbny, bytné a zákaznice. Často hrála i výraznější role po boku Vlasty Buriana. Byla Procházkovou hospodyní v první zvukové burianovské komedii C. A K. POLNÍ MARŠÁLEK (1930), švagrovou Plicové ve FUNEBRÁKOVI (1932), princezninou komornou v POBOČNÍKU JEHO VÝSOSTI (1933), sousedkou v dramatu U SNĚDENÉHO KRÁMU (1933), návštěvnicí ochotnického divadla v komedii HRDINA JEDNÉ NOCI (1935), sekretářkou u Fauknera ve filmu DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (1938) a po válce účastnicí ohňostroje v komedii MUŽ V POVĚTŘÍ (1955). Milka Balek – Brodská se také objevila ve všech třech filmových zpracováních DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA. V roce 1926 byla Švejkovou zákaznicí, v roce 1931 baronkou von Botzenheim a v roce 1956 Švejkovou sousedkou.

Narozdíl od celé řady jejích kolegyň, Milky Balek – Brodské se znárodnění kinematografie příliš nedotklo. Dále byla vyhledávána filmovými režiséry, i těmi mladšími, kteří po válce vstupovali do české kinematografie. Dále natáčela většinou více než dva filmy ročně, i když závažnost rolí poklesla. Často se objevovala i v komparsních, těžce identifikovatelných rolích, např. jako žena při autohavárii v zahradě v komedii TŘI KAMARÁDI (1947), úřednice v satirické komedii KONEC JASNOVIDCE (1957), babička v redakci v PÁTÉM KOLE U VOZU (1958), nebo správcová v psychologickém dramatu TAKOVÁ LÁSKA (1959).

Naproti tomu se během své dlouhé kariéry objevila několikrát i ve větších, nebo dokonce hlavních rolích, např. jako Barbora Vychytralová v komedii STRÝČEK Z AMERIKY (1933), Rézinka Popelková v komedii KOHO JSEM VČERA LÍBAL? (1935), bytná Brandejsová v melodramatu MANŽELSTVÍ NA ÚVĚR (1936), Adéla Dominiková v PANENCE (1938), Marešová v nedochovaném dramatu KRÁLOVNA STŘÍBRNÝCH HOR (1939) a v závěru své kariéry měla možnost hrát vedle Zdeňka Štěpánka jednu z hlavních rolí v dramatu PRVNÍ A POSLEDNÍ (1959) jako švadlena Prokopová.


26.12.1888
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
8.10.1961
Praha, Československo
Milka Balek-Brodská csfd

Kde alibi nestačíKohout plaší smrtČerná sobotaDařbuján a PandrholaPrvní a posledníPět z milionuPřátelé na mořiTaková láskaŽivot pro Jana KašparaBlednoucí romanceKasařiO věcech nadpřirozenýchPovodeňPáté kolo u vozuTo byla nocDobrý voják ŠvejkRobinsonkaKam s ním?Muž v povětříVzorný kinematograf Haška JaroslavaCirkus bude!Haškovy povídky ze starého mocnářstvíMladá létaPastVzbouření na vsiDaleká cestaHostinec „U kamenného stolu“Návrat domůAž se vrátíš...Nikdo nic nevíParohyTři kamarádiZnamení kotvy13. revírPrůlomKluci na řecePrstýnekBláhový senBarbora HlavsováHost do domuMěstečko na dlaniValentin DobrotivýAdvokát chudýchRukavičkaMinulost Jany KosinovéOkénko do nebeProsím, pane profesore!Píseň láskyHumoreskaKrálovna stříbrných horLízino štěstíSrdce v celofánuTulák MacounV pokušeníŽeny u benzinuBláhové děvčeBoží mlýnyDruhé mládíDucháček to zařídíManželka něco tuší


Aktualizace osobnostního profilu Milka Balek-Brodská: 5.11. 2023 01:56