Jiřina Jelenská (1942 - 2007)


Jiřina Jelenská se narodila 21. prosince 1942 v Horním Jelení jako Jiřina Vašků. Byla potomkem velké divadelnické rodiny a rozhodla se pro herectví. Odmaturovala na karlovarském gymnáziu a spolužák, publicista Rudolf Křesťan pro ni vymyslel umělecký pseudonym Jelenská. Celý svůj herecký život prožila na oblastních scénách Těšínského divadla (1960 – 1962), Šumperku (1962 – 1978), Hradci Králové (1978 – 1998) a pardubického Východočeského divadla (1998 – 2007), jejíž další účinkování přerušila až smrt.

Diváci Východočeského divadla ji měli možnost spatřit v inscenacích „Harold a Maud“ (Maud), „Ještě jednou profesore“ (Duňaša), „Hello, Dolly!“ (Ernestina Moneyová), „Krvavá svatba“ (Služka), „Čarodějky ze Salemu“ (černoška Tituba), „Revizor“ (Fevronie), „Sešitky chrámové pěvkyně“ (titulní role), „Věno slečny Laury“ (Carlierová), „Předvečer tříkrálový“ (služka Pasquella), „Královské hry“ (Hospodářka), „Ten, kdo utře nos“ (Coco Pinchardová), „Její pastorkyně“ (Bába) atd.

Filmová činnost Jiřiny Jelenské není obsáhlá (i z důvodu mimopražských angažmá této herečky). Její zjev a způsob herectví však zapříčinil, že i v těch nejmenších úlohách je velmi dobře viditelná a pro diváky skvěle zapamatovatelná.

Poprvé si paradoxně zahrála Zuzku ve slovenském snímku Štefana Uhra PENELOPA (1977). Z jejích dalších, zatím jen menších, rolí si uveďme Božku v Balíkově příběhu JÁ JSEM STĚNA SMRTI (1978), hlučnou ženu v čekárně v HOUSATECH (1979) Karla Smyczka, učitelku přírodopisu Budínovou v dalším Smyczekově filmu JEN SI TAK TROCHU PÍSKNOUT (1980), železničářku v komedii Tomáše Svobody BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI (1980), dceru Julinku v Kachyňově dramatu POZOR, VIZITA! (1981), hospodyni v POHÁDCE SVATOJÁNSKÉ NOCI (1981) Zdeňka Zydroně, Těšíkovou v Pinkavových hudebních KOPRETINÁCH PRO ZÁMECKOU PANÍ (1981), klepnu ve Smyzckově dětském JAKO ZAJÍCI (1981), kuchařku v komedii SNĚŽENKY A MACHŘI (1982), pacientku v TICHÉ RADOSTI (1985) Dušana Hanáka, ženu v Soukupově DISCOPŘÍBĚHU (1987) a nebo domovnici ve snímku OZNAMUJE SE LÁSKÁM VAŠIM (1988) Karla Kachyni.


21.12.1942
Horní Jelení, Protektorát Čechy a Morava
27.3.2007
Hradec Králové, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko
Jiřina Jelenská csfd

TuláciKrvavý románMěstem chodí MikulášTvář za sklemKámen v okněSlunce, seno, erotikaAtrakce švédského zájezduBlázni a děvčátkaDivoká sviněNemocný bílý slonPrstienky z kukučinySlunce, seno a pár facekDobří holubi se vracejíOznamuje se láskám vašimSedm hladovýchDiscopříběhHrající deštníkJak básníkům chutná životKdyž v ráji pršeloSmrt krásných srncůJako jedLáska z pasážePohlaď kočce ušiTichá radosťVýjimečná situaceBrehy nehyFigarova svatbaProdavač humoruRumburakBota jménem MelicharSlunce, seno, jahodySóloSněženky a machřiZelená vlnaJako zajíciKopretiny pro zámeckou paníPohádka svatojánské nociPozor, vizita!Zralé vínoBlázni, vodníci a podvodníciJen si tak trochu písknoutHousataJá jsem Stěna smrtiPenelopaSvědekPotulné pohádkové divadloNástup možný ihnedPotulné pohádkové divadloČetnické humoreskyHříchy pro diváky detektivekB CityDobrodružství kriminalistikyPřípad pro zvláštní skupinu


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Jelenská: 30.10. 2023 22:14