Antonie Nedošinská (1885 - 1950)


Antonie Nedošinská (někdy bývá nesprávně uváděna jako Antonie Nedošínská) se narodila jako Antonie Valečková 26. června 1885 v Praze jako jedna ze čtyř dětí dělníkovi Valečkovi, který zpíval v Hlaholu. Už od mládí se Nedošinská chtěla stát herečkou, ale její maminka z ní chtěla mít švadlenu. Vyučila se švadlenou a současně tajně navštěvovala dramatickou školu Karla Želenského. Načež v letech 1909 – 1919 prošla kočovnými soubory K. Faltyse, A. Sedláčka a R. Morávka. Po návratu do Prahy se stala herečkou Švandova divadla na Smíchově (1919 – 1928) a nakonec Národního divadla (1928 – 1940), z něho nedobrovolně odešla na odpočinek. Mimo jiné často hostovala ve Vinohradském divadle, v Intimním divadle, ve Východočeském divadle, v Plzni či v Dělnickém divadle na Kladně.

Daleko více hereckých příležitostí ji přinesl až film. Poprvé si zahrála paní radovou ve ZLATÉM SRDÉČKU (1916). Již v němém období se stala jednou z nejzaměstnávanějších hereček. Hrála například ve filmech DO PANSKÉHO STAVU (Barbora Kráčmerová), OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA I. a II., TCHÁN KONDELÍK A ZEŤ VEJVARA (paní Kondelíková), DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, ŠVEJK NA FORNTĚ (paní Müllerová), FALEŠNÁ KOČIČKA (hospodyně Amálka Holoubková) nebo ANIČKO, VRAŤ SE! (chůva).

Tu pravou slávu z ní udělal až zvukový film. Nejčastěji hrála různé maminky a tetičky ve snímcích nižší i vyšší úrovně. Hrála Věřinu tetu (KANTOR IDEÁL), Dynybylovou (OKÉNKO), matku Madly (MADLA Z CIHELNY), paní Peštovou (VELBLOUD UCHEM JEHLY), hospodyni Amálku (FALEŠNÁ KOČIČKA), Janatovou (JEJÍ LÉKAŘ), babičku Lepařovou (LÍZINO ŠTĚSTÍ), hospodyni Otýlii (DÍVKA V MODRÉM), matku Kalinovou (DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI) či hospodyni (NEBE A DUDY).

Dodnes je nerozlučně spjata s hercem Theodorem Pištěkem, se kterým nejčastěji vytvářela manželské páry (často se diváci omylem domnívali, že jsou manželé i ve skutečnosti) v komediích STRÝČEK Z AMERIKY (1933), MATKA KRÁČMERKA (1934), DOKUD MÁŠ MAMINKU (1934), STUDENTSKÁ MÁMA (1935), JEDNA Z MILIONU (1935), BARBORA ŘÁDÍ (1935), PRVNÍ POLÍBENÍ (1935), OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA (1937), KARIÉRA MATKY LÍZALKY (1937), VDOVIČKA SPADLÁ S NEBE (1937), KLAPZUBOVA XI. (1938), CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH (1938) aj.


26.6.1885
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
17.7.1950
Poděbrady, Československo
Antonie Nedošinská csfd

Blednoucí romanceČapkovy povídkyNebe a dudyPražský flamendrDceruška k pohledáníMadla zpívá EvropěOkénko do nebePannaPoslední PodskalákZa tichých nocíDobře situovaný pánDívka v modrémDědečkem proti své vůliLízino štěstíOhnivé létoCech panen kutnohorskýchKlapzubova XI.Včera neděle bylaDěvče za výklademDěvčátko z venkovaFalešná kočičkaKariéra matky LízalkyKvočnaNaši furiantiOtec Kondelík a ženich VejvaraVdovička spadlá s nebeVýdělečné ženyDivochIrčin románekVelbloud uchem jehlyVojnarkaBarbora řádíJedna z milionuPrvní políbeníStudentská mámaVdavky Nanynky KulichovyDokud máš maminkuMatka KráčmerkaNa růžích ustlánoPokušení paní AntonieZlatá KateřinaDům na předměstíJejí lékařMadla z cihelnyOkénkoStrýček z AmerikyU snědeného krámuKantor IdeálPepina RejholcováDobrý voják ŠvejkTřetí rotaFidlovačkaOsudy dobrého vojáka ŠvejkaTonka ŠibeniceTonka ŠibeniceTonka Šibenice (německá verze)Utrpení šedé sestryAndělíčkářkaChudá holkaHanka a Jindra


Aktualizace osobnostního profilu Antonie Nedošinská: 7.3. 2024 06:50