Valérie Zawadská 65 let


Valérie Zawadská má po rodičích polské a maďarské předky, narodila se v severomoravském Šternberku, v dětství se s rodiči několikrát stěhovala, od základní školy se úspěšně věnovala recitaci a navštěvovala také dramatický kroužek. Po maturitě na gymnáziu se nedostala na brněnskou JAMU, ale byla přijata do Severomoravského divadla v Šumperku, kde působila jen jednu sezónu (1977-1978), protože o rok později se dostala na DAMU v Praze, kterou absolvovala v roce 1982. Následovala divadelní angažmá v Západočeském divadle v Chebu (1982-1986) a v Městských divadlech pražských (1986-1993). S divadelními představeními podnikla několik zahraničních zájezdů, v letech 1983-1989 byla členkou Komunistické strany. V 90. letech ukončila stálé divadelní angažmá a od té doby je na volné noze. Věnovala se především dabingu, po roce 2000 několik sezón hostovala v divadlech Rokoko a Ungelt, v současnosti pohostinsky hraje v Divadle Kalich a v Divadle Metro, hrála také ve dvou hrách v Divadelní společnosti Jana Hrušínského. V mládí se uplatnila především v klasickém repertoáru (Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy), nyní se objevuje převážně v kusech současných autorů.

Jméno Valérie Zawadské je známé především z dabingu, který tvoří stěžejní část její práce. V dabingu začala působit již za studií na DAMU, první větší role dostala ale až v 90. letech, kdy byla nakonec natolik vytížená, že musela opustit stálé divadelní angažmá. Za zmínku stojí především její namluvení Claudie Cardinal ve slavném westernu Tenkrát na západě, dále dabovala Sophii Loren, Goldie Hawn nebo Sigourney Weaver, promlouvala také v řadě seriálů, zvláště je na místě uvést slavný sitcom Ženatý se závazky. Značný přísun zahraničních filmů a seriálů v 90. letech přinesl Zawadské a jejímu nezaměnitelnému hlasu široké uplatnění a v návaznosti na to také značnou popularitu – v letech 1998-2003 bezkonkurečně obsazovala první příčku v anketě Týtý v kategorii dabér. Podobně zvítězila v letech 1996-1998 v divácké kategorii v Ceně Františka Filipovského, která je každoročně udělována za dabing. Valérie Zawadská je zároveň členkou odborné poroty této soutěže, předávání těchto cen také uváděla, stejně jako moderovala předávání Cen Thálie.

Životním partnerem Valérie Zawadské je hudebník Roman Kříž, s nímž má dva syny.


19.9.1958
Šternberk, Československo
Valérie Zawadská csfd

Casting na láskuŠpindl 2V jiném stavuMalý PánVánoční KameňákHusitiBastardi 2Poslední plavkyTaco a králíčekI ve smrti samiSnowboarďáciDrátařík a hruška moudrostiKobova garážPočkej, až zhasnuPrsten kohouta AlektryaČerný slzyGenij vlastiJezerní královnaCelý mužO zlé a dobré voděTrampoty pana HumblaVenušina deltaNoční moraPříběh kriminálního radySaturninJedna kočka za druhouModrý ptákZobaniZámek v ČecháchKrávaPan Dodd má schůzkuRůže z BertramkyŽivot a dílo skladatele FoltýnaHonorární konzulHřbitov pro cizinceOdsouzen k životuTen lokajAnonymCizinci v doměJak Vojtěch pro princeznu do ohně skočilO nebojácné BětcePřes padací mostyV rannej hmleVolavkaZbabělecChlapská čestI smrt chce svou šanciKam letíš, letadlo?Rubín má barvu krveVážení přátelé, anoIba deňNejlepší kšeft mýho životaSprávca skanzenuNarozeniny režiséra Z. K.Lev s bílou hřívouExperiment EvaZastihla mě nocRozpuštěný a vypuštěnýVětrná setbaKouzelné dobrodružství


Aktualizace osobnostního profilu Valérie Zawadská: 2.11. 2023 19:25