Adam Elliot 52 let


Australský režisér, spisovatel a návrhář, držitel Oscara a mnoha dalších významných ocenění - Adam Elliot, se narodil 2. Ledna 1972 v jižní Austrálii. Vyrůstal na farmě se svým otcem (akrobatický klaun v penzi), matkou (kadeřnice), dvěma bratry, sestrou a dvěma papoušky. Když pro Adamova otce nastaly zlé časy a farma zkrachovala, s rodinou se přestěhoval zpět do Melbourne.

Po ukončení školy strávil pět let prací, a to ručním malováním triček v místním obchůdku. V roce 1996, pevně rozhodnut a odhodlán rozvíjet svůj umělecký potenciál, se přihlásil na studia animovaného filmu na univerzitě The Victorian College of the Arts. Právě tam vznikl jeho úplně první film UNCLE (1996), za který obdržel cenu AFI (cena za nejlepší krátký animovaný film). Po promoci dokončil zbývající dvě části této rodinné trilogie snímky COUSIN (1998) a BROTHER (1999), za které taktéž dostal cenu AFI a ocenění za nejlepší scénář v kategorii krátký film.

V roce 2003 vytvořil půlhodinový snímek HARVIE KRUMPET, jehož vypravěčem byl Geoffrey Rush. O rok později, v únoru 2004, mu toto dílo vyneslo prestižní ocenění Oscar v kategorii nejlepší krátký animovaný film, kterým nekompromisně převálcoval a zastínil ostatní soutěžní snímky i tak zvučných jmen, jako je Salvador Dali & Walt Disney, Pixar nebo Twentieth Century Fox. Kromě ceny Oscar obdržel díky tragikomickému Harviemu tucty dalších ocenění při příležitosti účasti na filmových festivalech po celém světě.

Jeho dosavadní tvorbu měly možnost shlédnout miliony diváků z více než pěti set filmových festivalů světa. V roce 2009 se mu dostává dalšího famózního úspěchu - filmový Sundance Film Festival se návštěvníkům vůbec poprvé v historii otevírá uvedením animovaného filmu MARY AND MAX (2009), jehož autorem není nikdo jiný, než Adam Elliot.


2.1.1972
South Australia, Austrálie
Adam Elliot csfd

Mary a MaxThe Animation ShowCinema16: World Short FilmsAll in AllArnošt PiškotSelected Shorts #5: Comedy ShortsHarvie KrumpetBratrBratranecStrýc76. Annual Academy AwardsWhat Lives Under the Bed


Aktualizace osobnostního profilu Adam Elliot: 11.4. 2024 11:16