Ayrton Senna (1960 - 1994)   † 34 let


Bývalý brazilský pilot Formule 1 Ayrton Senna da Silva se narodil 21. března 1960 v Sao Paulu. První závod absolvoval ve 13 letech. O čtyři roky pozdě se stal motokárovým mistrem Jižní Ameriky. Světový mistrovský titul však v motokárách nikdy nezískal. V roce 1981 se přestěhoval do Anglie, kde získal titul v britské formuli Ford 1600.

Bohužel jeho hvězdnou kariéru ukončila tragická nehoda při Grand Prix San Marina v roce 1994. Paradoxem je, že měl Senna v plánu uspořádat schůzku, která by vedla k dosažení větší bezpečnost jezdců na okruhu, jelikož den předtím na trati zahynul Roland Ratzenbergr. Závod, ve kterém měl Senna nehodu, vyhrál nakonec Michal Schumacher. Téhož večera byla v Sao Paulu za Sennu složena smuteční mše. Jeho poslední cestu doprovázelo něco přes jeden a půl milionu lidí. Na znamení nejvyšší úcty udělil prezident Brazílie Sennovi in memoriam nejvyšší státní vyznamenání Národní řád za zásluhy a vyhlásil třídenní státní smutek. Soudním nařízením byl okruh v Imole uzavřen.


21.3.1960
São Paulo, Brazílie
1.5.1994
Bologna, Itálie
Ayrton Senna csfd

Schwarz und ohne ZuckerRace to PerfectionMichael Schumacher: The Making of a LegendLast Teammate, TheMurray Walker: Life in the Fast LaneSennaMonako - závod králůO Direito de VencerMikan tieFormula 1: BBC SportRuutulippu


Aktualizace osobnostního profilu Ayrton Senna: 23.4. 2024 22:24