Richard Dix (1893 - 1949)


Richard Dix se narodil 18. července 1893 jako Ernest Carlton Brimmer v St. Paulu (Minnesota). Na přání otce začal studovat medicínu, kterou ale nebral vážně a věnoval se spíše přípravě rolí ve školním dramatickém souboru, kde se brzy projevil jeho nesporný herecký talent a většinou se objevoval v hlavních rolích v mnoha školních hrách. Herectví mu učarovalo a tak po roce studií opustil univerzitu a nechal ze zaměstnat jako úředník v bance, aby se ve volném čase mohl věnovat herectví. První profesionální vystoupení si odbyl s místní divadelní společností. Dalším působištěm byl New York až nakonec skončil v Los Angeles, kde se stal hvězdou proslulé divadelní společnosti Olivera Morosco (Morosco stock company). Díky úspěchu na této scéně se propracoval až ke smlouvě s filmovou společností Famous Players-Lasky (později Paramount).

Příchod zvuku do filmu znamenal pro Richarda nové možnosti a jeho kariéra stoupala vzhůru. Odešel od Paramountu a získal smlouvu u společnosti RKO (Radio-Keith-Orpheum) Pictures. Začátkem 30. let se dostal na vrchol své herecké kariéry, když v roce 1931 získal nominaci na Oscara v kategorii nejlepšího herce v hlavní roli za svůj výkon ve filmu CIMARRON (r. Wesley Ruggles). V roce 1933 exceloval ve snímku THE GREAT JASPER (r. J. Walter Ruben) a v roce 1935 přišla další zajímavá role ve futuristickém filmu britské produkce THE TUNNEL (r. Maurice Elvey). Ve 40. letech se stal hlavní hvězdou série noir filmů THE WHISTLER, když hrál v prvních sedmi epizodách (1944-1947).

Richard Dix byl dvakrát ženatý. Z krátkého prvního manželství (1931 - 1933) s Winifred Coe vzešla dcera Martha Mary Ellen. Podruhé se oženil v roce 1934 s Virginii Webster se kterou měl dvojčata, syny Richarda a Roberta. Dceru Virginie Webster, Saru Sue si osvojil. Manželství trvalo až do Richardovi smrti (selhání srdce) , která ho zastihla 20. září 1949 v Los Angeles. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Glendale. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).


18.7.1893
St. Paul, Minnesota, USA
20.9.1949
Los Angeles, California, USA
Richard Dix csfd

The Thirteenth HourMysterious IntruderThe Secret of the WhistlerThe Power of the WhistlerVoice of the WhistlerThe Mark of the WhistlerThe WhistlerBuckskin FrontierThe Ghost ShipThe KansanTop ManAmerican EmpireEyes of the UnderworldTombstone, the Town Too Tough to DieBadlands of DakotaThe RoundupCherokee StripMen Against the SkyThe Marines Fly HighHere I Am a StrangerMan of ConquestRenoTwelve Crowded HoursBlind AlibiSky GiantDevil's PlaygroundIt Happened in HollywoodThe Devil Is DrivingDevil's SquadronSpecial InvestigatorYellow DustThe ArizonianThe TunnelHis Greatest GambleStingareeWest of the PecosAce of AcesDay of ReckoningNo Marriage TiesThe Great JasperHell's HighwayRoar of the DragonThe ConquerorsZtracená eskadraCimarronSecret ServiceThe Public DefenderYoung Donovan's KidLovin' the LadiesShooting StraightNothing But the TruthRudý gentlemanSeven Keys to BaldpateThe Love DoctorThe Wheel of LifeEasy Come, Easy GoMoran of the MarinesSporting GoodsWarming UpCalifornia or Bust


Aktualizace osobnostního profilu Richard Dix: 2.11. 2023 16:30