Leslie Howard (1893 - 1943)   † 50 let


Leslie Howard Steiner se narodil židovským rodičům ve Forest Hill v Londýně . Byl nejstarším z pěti dětí. Otec Ferdinand Steiner byl Maďar a matka Lillian Howard-Blumbergová Angličanka. Brzy po narození svého prvního syna se rodina odebrala do Vídně, čehož důsledkem bylo, že při následném návratu do Anglie mluvil malý chlapec prakticky pouze německy. Absolvoval londýnskou Dulwich College. Otec Frank pracoval jako makléř v City a doufal, že syn bude pokračovat v jeho šlépějích. Před narukováním do armády Leslie vskutku pracoval jako bankovní úředník, poté sloužil u jednotky northumberlandských mušketýrů, ale po jednom bombardování utrpěl težký šok, který vedl k jeho další nezpůsobilosti a návratu do Anglie. V rámci terapie mu bylo údajně doporučeno herectví. Na divadle začal v roce 1917 v Londýně, ale větších úspěchů dosáhl až počátkem 20. let na Broadwayi. Nepochybnou hvězdu z něj udělala hra “Her Cardboard Lover” (1927). Ohromně zapůsobil jako cestovatel časem Peter Standish v “Berkeley Square” (1929) a výsledkem byly nabídky z Hollywoodu. Divadlo ale zůstalo důležitou součástí jeho kariéry. V hrách, ve kterých se objevoval, často zastával funkci producenta a režiséra. Byl také autorem několika z nich.

V roce 1936 účinkoval ve filmové verzi hry ZKAMENĚLÝ LES a byl to údajně Howard, kdo trval na obsazení Humphrey Bogarta do role gangstera Duke Mantee. Role se následně stala velkým zlomem v Bogartově dosavadní kariéře. Ve hře stejného jména se předtím oba sešli na Broadwayi a stali se celoživotními přáteli; Bogartovi svoji dcerku Leslie pojmenovali právě po Howardovi. „Les“ byl jedním z několika filmů, ve kterých se Howard představil po boku Bette Davisové, dále to byla filmová adaptace dramatu OF HUMAN BONDAGE (1934) a romantická komedie IT´S LOVE I´M AFTER (1937) s Olivií de Havilland. S Normou Shearerovou si zahrál také ve filmové verzi shakespearovské klasiky ROMEO A JULIE (1936). S Ingrid Bergmanovou zářili v romantickém snímku INTERMEZZO (1939). Jak rostl jeho věhlas, stával se také co se týče rolí hodně vybíravý - vystupoval v nejvýše dvou filmech ročně. Jeho nejznámější rolí je nejspíše Ashley Wilkes, jižanský džentlmen v epickém, mnohaoskarovém velkofilmu JIH PROTI SEVERU (1939). V Hollywoodu ale Howard spokojený nebyl a s cílem aktivní pomoci se vrátil do válkou ohrožené Británie, kde režíroval a hrál v řadě válečných filmů, včetně FORTY-NINTH PARALLEL (1941) s Laurencem Olivierem a THE FIRST OF THE FEW (1942), jehož byl také producentem.

Howard zemřel v roce 1943 během návratu z Lisabonu do Anglie. Vracel se mimo válečnou zónu pravidelnou leteckou linkou společnosti KLM a nad Biskajským zálivem, nějakých 500 mil od Bordeaux, byl jejich Douglas sestřelen německým Junkersem. V letadle mimo čtyř členů posádky bylo také asi dvanáct dalších pasažérů, včetně dětí. Zpočátku šly řeči, že byl Howard zapojen do nějaké tajné záležitosti a Němci prý věřili, že je na palubě premiér Winston Churchill, který tou dobou pobýval v Alžírsku. Pravdou bylo, že Howardův manažer Alfred Chenhalls fyzicky hodně připomínal Churchilla, zatímco vysoký a štíhlý Howard byl zase podobný Churchillovu bodygardu Walteru Thompsonovi. Tato verze se však ukázala jako zcela mylná.

Pravda o této události byla velmi podrobně vylíčena v knihách jako “Bloody Biscay” (která došla ke zcela rozdílnému závěru), “Flight 777” Iana Colvina a “In Search of My Father” Howardova syna Ronalda. Němci letadlo sestřelili s jasným cílem: zabít samotného Howarda. Ronald byl přesvědčen, že příkaz přišel od samotného Goebbelse, který údajně Howarda považoval za nebezpečného propagandistu v britských službách (Howard cestoval po Španělsku s uměleckými záměry, ale také s cílem získávat u místních podporu Spojencům). Němci samozřejmě věděli, kde se Churchill zrovna pohybuje a nebyli ani tak naivní, aby si mysleli, že by britský Ministerský předseda mohl letět sám neozbrojeným civilním letadlem. Záznamy Luftwaffe odhalily, že byla jednotka vyslána mimo svou obvyklou hlídkovací zónu s cílem civilní letadlo zničit, ačkoli tato linka nikdy předtím narušena nebyla. Letadlo bylo napadeno osmi německými stíhači, navzdory faktu, že hlídku Luftwaffe tvořilo v této oblasti obvykle jen jedno letadlo. Němci si také nafotili plující trosky - po válce byly kopie zadržených fotografií zaslány Howardově rodině. Howardova smrt je zmíněna ve válečném snímku BRIGHT VICTORY (1951) a jej samého představuje Stephen Keep v televizním dramatu BOGIE (1980).


3.4.1893
Londýn, England, Velká Británie
1.6.1943
Biskajský záliv
Leslie Howard csfd

Něžné pohlavíMoře, náš osudThe First of the Few49th ParallelBedrník SmithIntermezzoJih proti SeveruPygmalionIt's Love I'm AfterStand-InRomeo a JulieZkamenělý lesBritish AgentOf Human BondageThe Lady Is WillingThe Scarlet PimpernelBerkeley SquareCaptured!SecretsService for LadiesSlzy láskyThe Animal KingdomA Free SoulDevotionFive and TenNever the Twain Shall MeetOutward BoundThe Lackey and the LadyThe Happy WarriorChurchill a filmový magnátHvězdy stříbrného plátnaLeslie Howard: The Man Who Gave a DamnWhy Be Good? Sexuality & Censorship in Early CinemaMelanie Remembers: Reflections by Olivia de HavillandThe Silver Screen: Color Me LavenderIngrid Bergman RememberedThe Making of a Legend: Gone with the WindGoing Hollywood: The '30sIngridHollywood My Home TownWhite EagleHollywood on Parade No. B-13War in the MediterraneanFrom the Four CornersCommon HeritageBookwormsFive Pounds RewardHeroine of Mons, TheHollywood: The Fabulous Era


Aktualizace osobnostního profilu Leslie Howard: 19.4. 2024 11:14