Josef Dvořák 81 let


Josef Dvořák patří již mnoho let k nejvýraznějším osobnostem českého humoru na jevišti, v televizi i filmu, svou cestu k celonárodní popularitě si ale prošlapával poměrně dlouho od svých začátků na oblastních scénách. Pochází ze živnostnické rodiny a vyučil se automechanikem v Kadani, již zde začal ochotnicky hrát, přičemž se prosadil jako samorostlý komediální talent. V letech 1965-1970 působil v Kladivadle v Ústí nad Labem, v letech 1972-1990 patřil k oporám hereckého souboru Divadla Semafor, kde původně hrál po boku J. Suchého a J. Molavcové (Kytice, Zuzana v lázni, Čarodějky), později ale kolem sebe soustředil samostatnou hereckou skupinu, která se později stala základem pro založení Divadelní společnosti Josefa Dvořáka (1990), s níž pořádá dodnes zájezdová představení po celé republice. Z jeho divadelních her stojí za zmínku S Pydlou v zádech (v roce 1984 byl pořízen televizní záznam), Lucerna aneb Boj o lípu (taktéž později natočena pro televizi) nebo Čochtan vypravuje.

Největší roli dostal v seriálu ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA (1984), který byl založen na principu kinoautomatu, promítání seriálu také sám uváděl a hlasování o dalším ději probíhalo na základě zvýšené spotřeby elektrické energie (rozsvěcení světel v domácnostech), nicméně tento velký projekt nedosáhl věhlasu původního Kinoautomatu ze 60. let. V 80. letech profesionální kariéra Josefa Dvořáka kulminovala; jeho tvář se objevovala v pohádkách, pořadech pro děti, seriálech i filmech, jeho hlasem promlouval maxipes Fík a králíci z klobouku, k tomu je nutno připočíst velký úspěch divadelních her, jako byla již zmíněná S Pydlou v zádech, uplatnil se také jako moderátor velkých zábavných pořadů (DVA Z JEDNOHO MĚSTA, uváděl také první ročník obnovené soutěže Miss Československo).

V 90. letech dostal větší herecké příležitosti, v nichž mohl prokázat své dramatické herectví, připomeňme alespoň hlavní postavu bývalého anglického letce Vildy Semeráda v televizním filmu HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) nebo tragikomickou úlohu nadporučíka Mazurka ve filmu ČERNÍ BARONI (1992), objevil se také v pokračování NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003), nadále se věnoval také moderování (zábavný pořad ŠANCE nebo cyklus televizních příběhů TRAPASY). Sporadicky působí také v dabingu, hlavní roli namluvil například v nezávislém švédském filmu PUSŤTE VĚZNĚ VEN, JARO JE TADY, jeho hlas zazněl i v populárním dětském seriálu ŠMOULOVÉ.

Josef Dvořák je počtvrté ženatý a má tři dcery. Jeho umělecký profil doplňuje také již několik vzpomínkových knih (Šmátraní v paměti, 1996; Vzpomínání, 2006; Netahej čerta za vousy, 2008). Jeho morální profil poškodilo zveřejnění spolupráce s komunistickou státní bezpečností v době působení v Semaforu, které vyšlo najevo v roce 2007.


25.4.1942
Horní Cerekev, Protektorát Čechy a Morava
Josef Dvořák csfd

Ach, ta láska nebeská...OsmyRevizorMalovaný dětiPeklem s čertemKašpárkovy rolničkyO vodníku ČepečkoviO mrňavém obroviPoslední slovoČerní baroniHřbitov pro cizinceO zapomnětlivém černokněžníkoviZmatky kolem KatkyZvonokosyJak ševci zvedli vojnu pro červenou sukniO princi, který měl smůluPřátelská výpomocSedm sestřičekZázrak v podniku KonpronarexCo takhle svatba, princi?Jak se mele babí hněvMůj obchod se psyNevěraO létající červené řepěVelká sýrová loupežMarné cesty holubůO chytrém HonzoviBohyně krásyCesta do srdce osmého trpaslíkaDeus ex machinaO princezně Solimánské...a zase ta Lucie!Lucie, postrach uliceVelká kočičí pohádkaDoktorská pohádkaPošťácká pohádkaStřepy nesou někdy štěstíTaneček přes dvě peklaZe staré drogerieBuldoci a třešněJak Kačenka hledala tátuPohádka o mokrosuchém štěstíDívka světových parametrůHastrmanská povídačkaJitčiny prázdninyPoplach v oblacíchSejdeme se v BetheluKačenka a ZlatovlásekZadními vrátky do ZOO za zvířátkyŘemenŠaty po tetěFantom biografuFlorijánkovo štěstíHop - a je tu lidoopHamounHrající deštníkNezbedná pohádkaO Terezce a paní Madam


Aktualizace osobnostního profilu Josef Dvořák: 1.11. 2023 00:29