Spring Byington (1886 - 1971)


Spring Dell Byington se narodila v coloradském Colorado Springs. Měla ještě jednoho sourozence – o šest let mladší sestru Helene. Poté, co její otec profesor Edwin Lee Byington nečekaně zemřel, rozhodla se její matka Helene Maud poslat svou mladší dceru Helene ke svým rodičům do Port Hope v Ontariu, zatímco Spring zůstala s rodinou v Denveru. Spring se již během školních let objevovala v amatérských divadelních hrách. Krátce po ukončení studia na North High School se stala herečkou v Elitch Garden Stock Company. Když její matka v roce 1907 zemřela, Spring a Helene adoptovala jejich teta Margaret Eddy. V roce 1908 se Spring přidala k divadelní společnosti, která se chystala do argentinského Buenos Aires. V letech 1908 až 1916 tato společnst uváděla v Argentině a Brazílii americké hry přeložené do španělštiny a portugalštiny. Po návratu do New Yorku opět vystupovala na divadelních prknech a v roce 1926 zaznamenala svůj debut na Broadwayi, kde vystupovala až do roku 1935.

Během druhé světové války pracovala Spring v rádiu a k této práci se vrátila i po roce 1950, kdy její herecká kariéra začala upadat. V roce 1952 tak v rádiu CBS získala hlavní roli ovdovělé Lily Ruskin v sitcomu DECEMBER BRIDE. O dva roky později pak tento seriál získal i televizní podobu – opět se Spring v hlavní roli. Za účinkování v tomto seriálu byla Spring v letech 1958 a 1959 nominována na cenu Emmy. V letech 1961 až 1963 hrála v seriálu z westernového prostředí nazvaném LARAMIE s Johnem Smithem a Robertem Fullerem v hlavních rolích. Její poslední filmovou rolí pak byla role v rodinné muzikálové komedii PROSÍM, NEJEZTE SEDMIKRÁSKY z roku 1960.

Spring se provdala za Roye Chandlera, manažera divadelní společnosti, se kterou vystupovala v Buenos Aires. Zůstali v Buenos Aires do roku 1916, Spring se poté vrátila do New Yorku, kde porodila jejich první dceru Phyllis. O rok později se jim narodila druhá dcera Lois. Spring a Roy se rozvedli v roce 1924. Ke konci 30. let se Spring znovu zasnoubila, tentokrát s argentinským průmyslníkem. Ke svatbě ale nedošlo, protože její snoubenec nečekaně zemřel. Spring se poté rozhodla zasvětit svůj život kariéře a svým dvěma dcerám. Zemřela na rakovinu v září roku 1971 a své tělo věnovala pro účely medicinského výzkumu.


17.10.1886
Colorado Springs, Colorado, USA
7.9.1971
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Spring Byington csfd

Prosím, nejezte sedmikráskyThe Rocket ManBecause You're MineNo Room for the GroomAccording to Mrs. HoyleAngels in the OutfieldBannerlineLouisaPlease Believe MeReformer and the Redhead, TheThe Skipper Surprised His WifeWalk Softly, StrangerĎáblova bránaIn the Good Old SummertimeThe Big WheelB.F.'s DaughterCynthiaIt Had to Be YouLittle Mister JimLiving in a Big WayMy Brother Talks to HorsesSingaporeA Letter for EvieDragonwyckFaithful in My FashionMeet Me on BroadwayCaptain EddieSalty O'RourkeThe Enchanted CottageThrill of a RomanceI'll Be Seeing YouThe Heavenly BodyLáska není hříchPresenting Lily MarsRings on Her FingersRoxie HartThe Affairs of MarthaThe Vanishing VirginianThe War Against Mrs. HadleyArkansas JudgeEllery Queen and the Perfect CrimeTo je John DoeWhen Ladies MeetĎábel a slečna JonesováLaddieLucky PartnersMy Love Came BackOn Their OwnThe Blue BirdYoung as You FeelA Child Is BornChicken Wagon FamilyEverybody's BabyQuick MillionsThe Jones Family in HollywoodToo Busy to WorkZapomenutýA Trip to ParisBukanýrDown on the Farm


Aktualizace osobnostního profilu Spring Byington: 19.11. 2023 10:58