Miroslav Táborský 64 let


Miroslav Táborský se narodil 9. listopadu 1959 v Praze. Jeho začátky v amatérském divadle se protahovaly více, než by si sám přál, protože na divadelní fakultu byl přijat až na čtvrtý pokus. Mezitím vystudoval fyziku na pedagogické fakultě v Hradci Králové. DAMU absolvoval v roce 1987 a byl angažován kladenským divadlem.

Na počátku 90. let se prosadil Táborský také ve filmových rolích. Díky svému nezaměnitelnému vzhledu (často je obsazován do rolí záporných postav), charakteru a geniální mimice je dnes Miroslav Táborský obsazován v mnoha filmech u nás i v zahraničí (film a seriál Duna, Bídníci, Krysy 1+2, Eurotrip, Kletba bratří Grimmů, Hostel...) Za roli překladatele ve španělském filmu Dívka mých snů získal v roce 1999 Goyovu cenu v kategorii Objev roku.

Z českých filmů, v kterých si Miroslav Táborský zahrál, můžeme jmenovat např. Černí baroni (1992), Svatba upírů (1993), Konec básníků v čechách (1993), Kolja (1996), Lotrando a Zubejda (1997), Tmavomodrý svět (2001), Mazaný Filip (2003) nebo Jak básníci neztrácejí naději (2004). Zahrál si významné i méně významné (vždy však charakterní) role v seriálech, z poslední doby můžu jmenovat Četnické humoresky, Náves, Nemocnice an kraji města po dvacetiletech, Místo nahoře, Místo v životě, a naposled jsme ho mohli spatřit v seriálu Poslední sezóna (2005).


9.11.1959
Praha, Československo
Miroslav Táborský csfd

Muž, který stál v cestěBetlémské světloZa vším hledej ženuJak si nevzít princeznuMstitel3BobuleBarevný senLoupežnická baladaPřípad mrtvého nebožtíkaNa střešePražské orgieVelké dobrodružství ČtyřlístkuToman8 hlav šílenstvíLajkaMiluji tě modřePo strništi bosZahradnictví: DezertérZahradnictví: NápadníkBezva ženská na krkuDvojníciJak básníci čekají na zázrakLída BaarováCelebrity s.r.o.Malý PánŽivot je životPojedeme k mořiTři bratřiColetteDuch nad zlatoPřípad pro rybářeČtyřlístek ve službách králeDvanáct měsíčkůKozí příběh se sýremMuž, který se smějeProbudím se včeraŠťastný smolařAutopohádkyWesternstoryHasičiKuky se vracíVodník a Karolínka2BobuleDilino a čertDům U Zlatého úsvituHodinu nevíš...Láska rohatáNa půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?NormalPeklo s princeznouŠejkBekyně mniškaBobuleBráškaKouzelná tetička ValentýnaKozí příběh - Pověsti staré PrahyNejkrásnější hádankaCrash RoadMovieMuž a stín


Aktualizace osobnostního profilu Miroslav Táborský: 1.11. 2023 23:24