Achero Mañas 57 let


Juan Antonio Mañas Amyach, známý jako Achero Mañas, je španělský filmový režisér a herec. Narodil se v Madridu 5. září 1966 herečce Paloma Lorena. Jeho otcem je dramatik Alfredo Mañas. Díky svým rodičům byl tedy od svého dětství neustále obklopen divadlem, uměním a literaturou, které ovlivnily jeho osobnost. Tři roky studoval malbu na Escuela de Artes y Oficios a poté se dostal díky stipendiu své matky ke studiu v Actors Studio v New Yorku, kam se jeho rodina přestěhovala. V té době také dochází na divadelní kurzy na Real Stage School. Po dokončení studií se vrací jako herec do Madridu, kde spolupracuje s renomovanými režiséry jako Adolfo Aristarain, Carlos Saura, Ridley Scott, Manuel Gutiérrez Aragón, Jorge Grau, José Luis Cuerda a dalšími. Zahrál si několik menších rolí ve filmech, seriálech a tv pořadech. Nejúspěšnější však byla role Juana Belmonta, do které ho v roce 1995 obsadil režisér Juan Sebastián Bollaín.

Velkého mezinárodního uznání se mu ale dostalo až v roce 2000, kdy měl premiéru jeho první celovečerní film EL BOLA vyprávějící o malém chlapci žijícím v prostředí plném násilí a špíny. Film získal hned 4 ceny Goya – za nejlepší film, scénář, režii a herce. Několik nominací získal také od Evropské akademie a nakonec získal cenu Fassbinder za nejlepší režii. V roce 2002 napsal spolu se svým bratrem Federicem druhý celovečerní film – NOVIEMBRE, který také po premiéře v r.2003 neminul národní i mezinárodní úspěch. O rok později si Achera Mañase vybral Canal + k natočení dokumentu o mírovém procesu v Severním Irsku, kde zpovídá hlavní aktéry tamějšího konfliktu. O několik let později se kvůli osobním okolnostem stěhuje do USA. Jeho zatím poslední film TODO LO QUE TÚ QUIERAS (2010), který vypráví o vztahu dcery s otcem po smrti matky, byl vybrán pro celosvětovou premiéru na MFF v Torontu.

Achero Mañas žije v současné době v Los Angeles, kde momentálně připravuje svůj další projekt s pracovním názvem „Brooklyn Bird“.


5.9.1966
Madrid, Španělsko
Achero Mañas csfd

BelmonteEl rey del ríoLa ley de la fronteraHistorias de la puta miliLa leyenda de la doncellaStřílej!1492: Dobytí rájeZabít ElizabethUna hija másLa punyaladaSlast ze zabíjeníVálka bláznůAventuras de Enrique y Ana, LasCarmen y familiaColegio mayorTarde de teatroCrímenes ejemplares de Max AubCazadoresNoctámbulosUn mundo normalVšechno, co chcešNoviembreEl BolaParaísos artificialesVersión españolaLo + plus


Aktualizace osobnostního profilu Achero Mañas: 8.11. 2023 06:46