Pavel Landovský (1936 - 2014)


Pavel Landovský se narodil 11. září 1936 v Havlíčkově Brodě. Původně se vyučil nástrojařem, po maturitě na strojní průmyslovce se celkem čtyřikrát marně pokoušel dostat na studium herectví na DAMU. Prošel jako statista divadelními scénami v Šumperku, Klatovech a Pardubicích. Nakonec na 10 let zakotvil v pražském Činoherním klubu, kde působil také jako příležitostný dramatik (hry Hodinový hoteliér či Chudobinec aneb případ vesnického policajta). Po podpisu Charty 77 odešel do emigrace do Rakouska, od roku 1989 ovšem opět hraje doma v ČR.

Významný český herec a dramatik, bývalý disident, signatář Charty 77, velice svérázný, osobitý a svobodomyslný herec se, ač byl a je bez jakéhokoliv systematického hereckého vzdělání, v průběhu let propracoval mezi nejoriginálnější i nejuznávanější české herce pouze svým nesporným talentem a vahou své vskutku nepřehlédnutelné kontroverzní osobnosti.


11.9.1936
Havlíčkův Brod, Československo
10.10.2014
Kytín, Praha-západ, Středočeský kraj, Česko
Pavel Landovský csfd

Smrtelné historkyBastardi 3OdcházeníWesternstoryStínu neutečešNestydaSetkání v Praze, s vraždouChyťte doktoraVratné lahveKousek nebeO svatební krajceÚnos domůMach, Šebestová a kouzelné sluchátkoPravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcemVzpouraAnděl ExitPo cestě pustým lesemSpeciální jednotkaCesta pustým lesemNejasná zpráva o konci světaStůj, nebo se netrefím!HazardVálka barevAmerikaČerní baroniDer Kaufmann von VenedigV žáru královské láskyWilhelm TellFollow MeZlatá pannaNesnesitelná lehkost bytíEläköön, itsemurhaajaFörsterbuben, DiePolicajt a dívkaPsí dostihyUchoDen Tüchtigen gehört die WeltKopfstandRagtimeSommergästeDie Jahre vergehenNápady svaté KláryDesať percent nádejeHry lásky šálivéKdo se bojí, nesmí do lesaKonec draka KusodrápaLásky Emanuela PřibylaSlaměný kloboukTouha Sherlocka HolmeseBigbeatová svatbaByly noci májovéNejsem chmýrko na bodlákuNámluvy komtesy Gladioly aneb Přistání ve skleníkuPodezřeníSvatby pana VokaŽralociAch, ta vojnaAdelheidFlirt se slečnou StříbrnouJá, truchlivý Bůh


Aktualizace osobnostního profilu Pavel Landovský: 6.11. 2023 16:54