Dolly Parton 78 let


Herečka a první dáma americké country music má irské a indiánské předky. Narodila se jako čtvrté z dvanácti dětí. Její otec byl velmi těžce pracující farmář. Její sestra Rachel Dennisová je známá TV herečka. První písničky začala malá Dolly skládat, když ještě nechodila ani do školy. V osmi letech se naučila hrát na kytaru, když kopírovala písničky z rádia. Vystupovala v rozhlasových pořadech v Knoxville a v TV seriálu THE CAS WALKER SHOW. Výsledkem se staly první gramofonové pokusy se značkou Gold Band Records. Důležitým zlomem v její kariéře bylo hostování v programu oblíbeného zpěváka Johnyho Cashe v Grand Ole Opry (1959). V roce 1964 ukončila střední školu a přesídlila do Nashville. Tady podepsala smlouvu s nahrávací společností Monument.

Počátkém 80. let debutovala úspěšně jako filmová herečka v komedii OD DEVÍTI K PĚTI. Ztvárnila jednu ze tří sekretářek (Jane Fondová a Lily Tomlinová), které se rozhodnou odstranit svého zlého šéfa. Napsala i nahrála titulní píseň, která jí vynesla cenu Grammy a nominaci na Oscara (1980). V muzikálové komedii NEJLEPŠÍ BORDÝLEK V TEXASU hrála majitelku nevěstince Monu Stanglyovou, s níž se ožení místní šerif (Burt Reynolds). V komedii KOČIČÍ ZLATO udělala pěveckou hvězdu z taxikáře (S. Stallone). Zahrála si také v OCELOVÝCH MAGNÓLIÍCH, kde vytvořila postavu šéfové salonu krásy Truvy.

Dolly Parton je také zdařilou obchodnicí. Se svou manažerkou Sandy Gallinovou založila vlastní filmovou a TV produkční společnost Sandollar, zde vznikla komedie OTEC NEVĚSTY (1991) a drama ZÁBLESK (1992). Své mnohamilionové zisky investuje do sítě vlastních zábavních podniků Dolly Parton Enterprises, které v roce 1986 rozšířila o zábavní park Dollywood. Vybudovala ho poblíž Pigeon Forge v Tennessee. Od roku 1966 je vdaná za stavebního podnikatele Carla Deana.


19.1.1946
Sevierville, Tennessee, USA
Dolly Parton csfd

Dolly Parton's Mountain Magic ChristmasSvátky na návsi s Dolly PartonChristmas at DollywoodDolly Parton's Christmas of Many Colors: Circle of LoveDolly Parton's Coat of Many ColorsA Country Christmas StoryNahlas a naplnoGnomeo & JulieKdyž byla Dolly Parton má matkaSlečna Drsňák 2: Ještě drsnějšíFrank McKluskySmoky Mountain Wilderness AdventureBlue Valley SongbirdJackie's Back!Get to the Heart: The Barbara Mandrell StoryGrand Ole Opry 70th AnniversaryNeuvěřitelný andělLáska dokáže stavět mostyPříběh Dottie WestovéBest of Elwood Smooch, TheBilly Ray CyrusBurani z Beverly HillsHaló, tady ShirleeDivoký TexasOcelové magnólieSmoky Mountain Christmas, AWinning Hand, TheKočičí zlatoDolly In ConcertNejlepší bordýlek v TexasuRoy Acuff... 50 Years the King of Country MusicOd devíti do pětiDolly and Carol in NashvilleCall Me KatGrace a FrankieThe OrvilleDolly Parton: Hra na cityHannah MontanaDeník zasloužilé matkyBetteSimpsonoviMindin' My Own BusinessHeavens to BetsyAlvin & the ChipmunksCaptain Kangaroo


Aktualizace osobnostního profilu Dolly Parton: 5.11. 2023 08:28