Micheline Presle 101 let


Francouzská herečka Micheline Presle se narodila jako Micheline Nicole Julia Émilienne Chassagne 22. srpna 1922 v Paříži do rodiny burzovního makléře. Vyrostla ve čtvrti Montparnasse a přísné výchově a vzdělání se jí dostalo v klášterní škole Notre-Dame de Sion. Od dětství se chtěla stát herečkou a její první zkušenost s filmem přišla, když debutovala v patnácti letech v komedii Pierre Carona LA FESSÉE (1937). O rok později si zahrála v muzikálové komedii ZPÍVÁM režiséra Christiana Stengela. Na hereckých kurzech Raymonda Rouleaua a Reného Simona, které navštěvovala si jí všiml režisér Georg Wilhelm Pabst a obsadil jí do svého snímku DĚVČATA V NESNÁZÍCH, kde ztvárnila jednu z hlavních postav, studentku Jacqueline Presleovou. Tato role jí vynesla Cenu Suzanne Bianchetti pro největší hereckou naději francouzského filmu. Příjmení hrdinky si vybrala jako svůj umělecký pseudonym a tak vznikla vycházející hvězda francouzského filmu Micheline Presle. V průběhu druhé světové války natočila několik filmů, ale až v roce 1946 filmem ĎÁBEL V TĚLE (r. Claude Autant-Lara) se stala hvězdou evropského formátu.

Micheline Presle byla dvakrát vdaná. Poprvé se provdala za Michela Leforta v roce 1945, ale manželství vydrželo pouze tři roky. V roce 1948 skončilo rozvodem. Druhé manželství uzavřela v roce 1949 s americkým hercem a režisérem Williamem Marshallem a v roce 1951 se jim narodila dcera Tonie, která je také herečkou, píše scénáře a věnuje se režii. Nicméně i toto manželství nakonec skončilo v roce 1954 rozvodem. Micheline Presle se jako jedna z mála umělců může pochlubit neuvěřitelnou délkou své herecké kariéry. Před kamerou se pohybuje už déle než 70 let a její kariéra stále pokračuje.


22.8.1922
Paříž, Île de France, Francie
Micheline Presle csfd

BankableComme des frèresRue MandarHitler v HollywooduThelma, Louise et ChantalPlein sudMuž a jeho pesCandidat libreVous êtes de la police ?Grabuge!Chouchou - miláček PařížeFrance BoutiqueJean Moulin, une affaire françaiseSaltimbankOstrov, kde se zastavil časCharmant garçonLes Ames câlinesMauvais genresVertiges de l'amourAnna en CorseCoeur à l'ouvrage, LeLa double vie de JeanneUn enfant, un secretLe Voyage à ParisMauvaises fréquentationsVenuše, salon krásy(G)rève partyMadame Dubois - Hôtel BellevueEnfants de salaudFallait pas !...Le journal du séducteurLíbánky v pětiTisíc a jeden recept zamilovaného kuchařeBídníci 20. stoletíModrá přilbaRapt à créditUn alibi en orŽádné neviňátkoFanfanJe m'appelle VictorPoint d'orgueYeux de Cécile, LesLe Jour des roisAprès après-demainIn inniger FeindschaftLa Fête des pèresLe Lien du sangLes disparus de Saint-AgilUn cane scioltoChci domůAlouette, je te plumeraiMignon odjelaBeau temps mais orageux en fin de journéeChien, LeQui trop embrasse...Fausses confidences, LesKrev těch druhýchLes Voleurs de la nuitArchipel des amoursEn haut des marches


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Presle: 31.10. 2023 14:34