Anne Ramsey (1929 - 1988)


Anne Ramsey, rodným jménem Anne Mobley, se narodila 1. září 1929 v Omaze, největším městě amerického státu Nebraska. Její otec byl úspěšným vedoucím pracovníkem v oblasti pojišťovnictví, matka měla předky u náboženského hnutí Pilgrims, tzv. Poutníků. Rodiče zajistili své dceři kvalitní vzdělání, absolvovala exluzivní školy v Connecticutu, kde ve stejném ročníku studovala i Jacqueline Lee Bouvier, budoucí první dáma USA a manželka prezidenta J. F. Kennedyho. Pak studovala svobodná umění na Bennington College ve Vermontu a začla se zajímat o divadlo. V 50. letech již účinkovala v řadě inscenacích na Broadwayi. V roce 1954 se Anne provdala za herce Logana Ramseye a společně se přestěhovali do Philadephie, kde zakotvili v Theatre of the Living Arts.

Jejím prvním filmem bylo drama THE SPORTING CLUB (1971), kde hrála společně se svým manželem. Pak se usadila v menších úlohách a epizodních rolích, ale díky svému přesvědčivému ztvárnění pro ni později tak charakterickému typu ženských rolí, to netrvalo dlouho a zájem o ni narůstal. Jak je patrné z její filmografie, o nabídky nouzi neměla. V 70. letech ztvárnila řadu televizních a epizodních rolí v různých seriálech: např. populární CHARLIEHO ANDÍLCI (1976) a DOMEČEK V PRÉRII (1978). Z filmů je to např. westernová komedie s Charlesem Bronsonem OD DVANÁCTI DO TŘÍ (1976), komedie s Jane Fonda FUN WITH DICK AND JANE (1977), Nicholsonova westernová komedie UTEČEME NA JIH (1978), drama WHEN YOU COMIN' BACK, RED RYDER? (1979) či komedie s Clintem Eastwoodem VŽDYCKY VYHRÁT (1980).

V 80. letech pokračovala stejným tempem. Objevila se v akční komedii Johna Schlesingera BLÁZNIVÁ DÁLNICE (1981), akční krimi THE KILLERS (1982) a v několika seriálech a TV filmech: SMRT KRÁLOVNY (1981), CHCEME ŽÍT (1982) nebo VRAŽDA SHELOCKA HOLMESE (1984) s Angelou Lansbury. V roce 1985 se Anne Ramsey objevila jako hlava zločinecké rodiny Fratelli v úspěšném rodinném filmu ROŠŤÁCI, který mimo jiné produkoval Steven Spielberg. Za postavu matky Fratelli se jí dostalo uznání mnoha diváků a obdržela Saturn Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Krátce po natáčení filmu ROŠŤÁCI však byla u herečky zjištěna rakovina v přední části krku, byla nucena podstoupit náročnou operaci, během níž jí byla odstraněna část jazyka a čelistní kost. To mělo za následek zhoršení výslovnosti, z čehož se však Anne Ramsey podařilo v budoucnu udělat svou přednost a nikoliv hanpicap. Z nemoci se dostala a pokračovala v práci. Její nejslavnější role a největší úspěch na ni teprve čekal. Hrála ještě v průměrné hororové komedii SMRTÍCÍ PŘÍTELKYNĚ (1986) a v dramatu PLEVEL (1987) v hlavní roli s Nickem Noltem.


1.9.1929
Omaha, Nebraska, USA
11.8.1988
Los Angeles, California, USA
Anne Ramsey csfd

Another ChanceHomer a EddieMeet the HollowheadsDr. HackensteinGood Ole Boy: A Delta BoyhoodStrašidelné VánoceLáska v sázcePlevelVyhoď máti z vlakuSmrtící přítelkyněŘekni ano!RošťáciPůvabné svalyThe KillersThe Seduction of GinaI Want to LiveClass ReunionMarian Rose WhiteBezvýznamná smrtBláznivá dálniceJak zemřel Randy WebsterMarilyn: Nedopovězený příběhThe Black MarbleVždycky zvítězitWhite MamaWhen You Comin' Back, Red Ryder?Dar láskyHome Run for Love, AUtečeme na jihLegrace s Dickem a JaneDawn: Portrait of a Teenage RunawayOd dvanácti do tříThe Boy in the Plastic BubbleFor Pete's SakeRhinocerosThe LawThe Third Girl from the LeftNovodobí centurioniPříběhy z pískovištěThe Sporting ClubAlfTrying TimesKnight RiderNight CourtTo je vražda, napsalaHerndonLaverne & ShirleyRodinná poutaPoldové z Hill StreetBlind AmbitionWonder WomanCharlieho andílciDelvecchioMary Hartman, Mary Hartman


Aktualizace osobnostního profilu Anne Ramsey: 16.11. 2023 17:02