Martha Scott (1912 - 2003)


Martha Ellen Scott se narodila 22. 9. 1912 ve městě Jamesportu v americkém státě Missouri. Její matka Letha McKinley Scott byla příbuznou amerického prezidenta Williama McKinleyho. Martha se od dětství zajímala o herectví, po střední škole studovala drama na University of Michigan, promovala r. 1934.

Mezi jeji nejúspěšnější filmy patří: „The Howards of Virginia“ (1940) Franka Lloyda, kde si Martha zahrála hlavní roli po boku Cary Granta, „Cheers for Miss Bishop“ (1941) Tay Garnetta, „The Desperate Hours“ (1955) Williama Wylera s Humphrey Boghartem v hlavní roli, „The Ten Commandments“ (1956) Cecila B. DeMillea s Charltonem Hestonem, Yulem Brynnerem a Anne Baxter, „Ben-Hur“ (1959) Williama Wylera s Ch.Hestonem, Jackem Hawkinsem, Stephenem Boydem a Hayou Harareet, „Airport 1975“ (1974) Jacka Smighta s Ch.Hestonem, Karen Black, Glorií Swanson a Myrnou Loy a „The Turning Point“ (1977) Herberta Rosse se Shirley McLaine a Anne Bancroft. Mezi její nejtypičtější role patří pokorná matka Ben-Hura nebo Mojžíše a také zkušená a vyrovnaná Sestra Beatrice v katastrofickém filmu „Airport 1975“.

R. 1968 se spolu s herci Robertem Ryanem a Henry Fondou stali spolumajiteli produkční společnosti Plumstead Playhouse v New Yorku (Plumstead Theatre Society). Koprodukovali několik broadwayských představení „First Monday in October“ s H.Fondou a J.Alexander v hlavních rolích, později jeho novou verzi s W.Matthauem a J.Clayburgh. R. 1985 produkovali také „12 Angry Men“, hraný v Henry Fonda Theatre v Hollywoodu, což byl její poslední produkční počin. Po celý svůj život pracovala také v televizi a věrná zůstala i rozhlasu. Zahrála si v mnoha TV seriálech jako Dallas (hrála matku Sue Ellen Ewing), Magnum, General Hospital, Murder,She Wrote aj. V televizi i v divadle hrála až do r. 1991, kdy jí bylo už téměř 80 let. Na jejím hereckém kontě je téměř 100 filmů.

Martha Scott zemřela 28.5.2003 v kalifornském městě Van Nuys přirozenou smrtí. Spolu se svým druhým mužem M.Powellem je pochována na Masonic Cemetery v Jamesportu.


22.9.1912
Jamesport, Missouri, USA
28.5.2003
Van Nuys, California, USA
Martha Scott csfd

Daughter of the StreetsLove and BetrayalDoin' Time on Planet EarthAdam: His Song ContinuesAdamSummer GirlPrvní říjnové pondělíFather FigureCharlestonNový začátekMedical StoryThe Abduction of Saint AnneThe Legendary Curse of the Hope DiamondLetiště 1975Murder in the First Person SingularSorority KillThursday's GameThe Devil's DaughterŠarlotina pavučinkaBen HurEighteen and AnxiousSayonaraDesatero přikázáníHodiny zoufalstvíWhen I Grow UpStrange BargainJak vzpomínámeHi Diddle DiddleStage Door CanteenStará OklahomaCheers for Miss BishopOne Foot in HeavenThey Dare Not LoveOur TownThe Howards of VirginiaTo je vražda, napsalaCesta do nebeMagnumSecrets of Midland HeightsZemě BeulahDallasWord, TheBionická ŽenaColumboPolice WomanThe Six Million Dollar ManNeúplatnýNew Comedy Showcase


Aktualizace osobnostního profilu Martha Scott: 29.2. 2024 01:18