Josef Vinklář (1930 - 2007)


Josef Vinklář se narodil 10. listopadu 1930 v Podlůší do rodiny zedníka. Od dětství žil v Praze na Smíchově. Vystudoval měšťanskou školu a v roce 1945 absolvoval jednoroční učební kurs. V této době se začal věnovat umělecké a herecké činnosti.

Od různých lyrických milovnických postav („Strakonický dudák“, „Romeo a Julie“) se jeho herecké působiště přeneslo k různým charakterním postavám, psychologicky složitých, rozrušených, psychicky složitých a často záporných s dravostí a výbušností („O myších a lidech“, „Bratři Karamazovi“, „Tartuffe“, „Jan Hus“, „Pohled z mostu“, „Idiot“, „Dva na koni a na oslu“, „Komik“, „Naši furianti“ či „Pygmalión“).

Vinklář skvěle dokázal vykreslit psychologické myšlení postav hlubokými expresívními kontrasty. Od své vrozené robustnosti, bodrého pohledu a vitality se odlišoval jeho zvláštně zastřený a bohatě odstíněný hlas, který se později z přirozené vitálnosti a svěžesti měnil na pomalý, klidný a promyšlený laskavý hlasový projev se skvělou výslovností. Ze tří manželství s herečkami Janou Dítětovou (1926 – 1991) a (2krát) Ivankou Devátou (*1935) měl syny výtvarníka Jakuba Vinkláře (*1955) a Adama Vinkláře.

Díky přátelství s dcerou Zdeňka Štěpánka Janou Štěpánkovou získal Vinklář první filmovou roli mendíka Martínka ve Štěpánkově a Vávrově historické komedii podle povídek Zikmunda Wintra NEZBEDNÝ BAKALÁŘ (1946). Zezačátku ztvárňoval různé menší epizodní roličky: pasáček (NIKOLA ŠUHAJ), Václav Jelínek (PŘEDTUCHA), Vláďa (VÍTĚZNÁ KŘÍDLA), Valenta (STŘÍBRNÝ VÍTR) atp.


10.11.1930
Podůlší, Československo
18.9.2007
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Josef Vinklář csfd

Rudý baronLesní chodciP.F. 77Andělská tvářIsabela, vévodkyně BourbonskáO princezně z RiminiPolojasnoDvě washingtonská ohlédnutíEx offoDoktor Munory a jiní lidéPolední žárČas jeřabinDědo, čarujDům poslední radostiKouzelný měšecNa hraněPasážSlavíkJak chutná smrtPoutníciSen o krásné panněLidumilHostinaKadeř královny BerenikéKanárská spojkaNoc pastýřůZámek v ČecháchPekloNěžné hryO Janovi a podivuhodném příteliOpouštět PetrohradPokoj pro dvaEvropa tančila valčíkKolotoč a devět vnukůMata HariRomance o vodníkoviZkouška kvalityHodina angličtinyMotaniceProces s vrahy MartynovéJak se princ učil řemesluLepší prima denNa vlastní nohyOhňostroj v AspernPan PickwickVečeře ve studeném doměDva na koni, jeden na osluO rybáři a rybcePěsti ve tměPřípad nevinné řekyVelká filmová loupežCucarachaMravenci nesou smrtPočestná kariéraTísňové voláníČarodějky z Greenham CommonČekání na stříbrné zvonkyAtomová katedrálaChytrá princeznaPoločas štěstí


Aktualizace osobnostního profilu Josef Vinklář: 2.11. 2023 20:38