Joe Don Baker 88 let


“Peckinpah mi byl úplně ukradený. Byl jedním z těch malých chlápků, kteří se snaží potýrat hromotluky a když si na mě něco zkusil, tak většinou dostal na frak. Pokaždé, když jsem se mu chystal ubrat trochu kyslíku, objevil se Steve McQueen a uklidňoval mě jako vlastního bráchu.”

Vysoký ramenatý Texasan (měří 189 cm) s typickým protahovaným akcentem se v polovině 60. let objevoval ve vedlejších westernových rolích, do jeho filmografie patří i slavné vězeňské drama s Paulem Newmanem FRAJER LUKE (1967), skutečně o sobě ale dal vědět až rolí mladšího bratra Steva McQueena z Peckinpahova westernového dramatu JUNIOR BONNER (1972).

Zazářil v hitu WALKING TALL (1973), ve kterém představoval Buforda Pussera, což byl skutečně žijící šerif z Tennessee, který se lumpům postavil s velkou dřevěnou pálkou. Bylo mu nabídnuto cameo v remaku, ale on odmítl. Za jeho největší úspěch se zatím považuje film CHARLEY VARRICK (1973) Donyho Siegela. Vyzdvihovali zde jeho odvážné a nekonvenční ztvárnění sadistického vraha Mollyho (v titulní roli bankovního lupiče zazářil Walter Matthau a film získal cenu Britské akademie.)

Následovaly méně významné role, až přišel rok 1978 a s ním policejní detektiv Earl Eischied z televizního thrilleru TO KILL A COP (1978), kterého si pak zopakoval v seriálu "Eischied"(1979). V roce 1980 se díky němu stal pro zajímavost prvním hercem, který obdržel milión dolarů za účast v televizním seriálu. Od té doby ztvárnil hezkou řádku právníků, vojáků, politiků... dokázal se však uplatnit i v komediální poloze.


12.2.1936
Groesbeck, Texas, USA
Joe Don Baker csfd

Bahno z MississippiSkandály ze života zvířatMistři hazarduThe CommissionVegas, City of DreamsŠpinavej JoeProkleté dědictvíPřípad z Poodle SpringsGeorge WallaceTo Dance with OliviaZítřek nikdy neumíráMars útočí!The Siege at Ruby RidgeKongoLuční harfaPanterSkryté zloZlaté okoBolestná realitaOcelová arénaTěžký zločinNic než strachCitizen CohnDokonalý džentlmenMys hrůzyThe ChildrenDefrosting the FridgeTrestní zákonDech životaLeonard, část šestáSmrt miluje přesnostThe Abduction of Kari SwensonZajatci DallasuFinal JusticeFletchPřirozený talentPrci, prci, joystickyWackoPowerTo Kill a CopCheckered Flag or CrashSpeedtrapThe PackThe Shadow of ChikaraFalešně obviněnýMitchellZlaté jehlyCharley VarrickKráčející skálaČerná výpravaJunior BonnerThat Certain SummerDivocí tuláciMongo se vrací do městaWelcome Home, Soldier BoysAdam at 6 A.M.Pistole sedmi statečnýchFrajer LukeEdge of DarknessEischied


Aktualizace osobnostního profilu Joe Don Baker: 8.3. 2024 09:09