Diahann Carroll (1935 - 2019)


„Všechno, co jsem kdy chtěla dělat, byl zpěv. To, co se dělo dál, byl příjemný bonus navíc“.

Na broadwayských divadelních prknech byly role pro černé zpěvačky v té době spíše vzácností, přesto byla ale v devatenácti letech obsazena do muzikálu House of Flowers. Zde ji zaujal reřisér a producent muzikálu Monte Kay, který se poté v únoru roku 1956 stal jejím prvním manželem. Manželství, ze kterého se narodilo jedno dítě, ale skončilo v lednu roku 1963 rozvodem. Její první filmová role přišla v roce 1954, kdy se objevila po boku Dorothy Dandridge – jako její přítelkyně – ve filmové verzi Bizetovy opery Carmen nazvané CARMEN JONES. Na další filmovou příležitost si ale musela počkat celých pět let a opět se na plátně objevila spolu s Dorothy Dandridge, tentokrát ve snímku PORGY A BESS. O další dva roky později se objevila hned ve dvou filmech, a to v hudebním romantickém filmu PAŘÍŽSKÉ BLUES, kdye hrála po boku takových hvězd jako Paul Newman, Joanne Woodward nebo Sidney Poitier, se kterým byla v 60. letech dokonce i zasnoubená, a v romantickém dramatu GOODBYE AGAIN. Protože se jí ale ve světě filmu ani po těchto rolích nepodařilo opravdu prorazit, vrátila se na Broadway. Za roli modelky v muzikálu No Strings z roku 1962 se jí podařilo získat cenu Tony. V té době začala Diahann také nahrávat svá první hudební alba. Vystupování v nočních klubech a v televizních hudebních variété tvořilo značnou část její kariéry v druhé polovině 60. let.

Na konci 60. let se jí ale povedl opravdový televizní průlom, když se stala první opravdovou afroamerickou televizní hvězdou poté, co byla obsazena do role ovdovělé zdravotní sestry, která sama vychovává malého syna, v seriálu JULIA. V témže roce získala za účinkování v tomto seriálu Zlatý Globus pro nejlepší seriálovou herečku a také nominaci na cenu Emmy. Seriál se vysílal dvě sezónya poté byl na její vlastní žádost ukončen. Diahann k účinkování v tomto seriálu říká: „Ráda přemýšlím o tom, že jsem tím možná otevřela dveře dalším ženám, i když to nebyl můj původní záměr“.

Její soukromý život byl jako horská dráha – jednou dole, jednou nahoře. Na počátku 70. let se zasnoubila s populárním moderátorem britských talk show, ale k jejich svatbě nikdy nedošlo. Právě ke svému soukromí Diahann v jedné z talk show zavtipkovala: „Vždycky se zapletu do nějakého špatného vztau, v tomhle jsem opravdu dobrá“. V únoru roku 1973, tedy deset let od rozvodu s prvním manželem, se Diahann opět provdala – jejím druhým manželem se stal Fredrick Jack Glusman. Toto manželství trvalo ale velmi krátce a skončilo již v červenci téhož roku rozvodem. Právě díky této seriálové roli se ale Diahann dostala opět do hledáčku filmových režisérů, což jí přineslo v roce 1974 hlavní roli v dramatu CLAUDINE. Zde si hrála osamělou harlemskou matku, která se sama snaží vychovávat svých šest dětí. Za výborný herecký výkon v tomto snímku byla Diahann nominována na Zlatý globus a dokonce i na Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli, ani jednu z těchto cen ale bohužel nezískala.


17.7.1935
Bronx, New York City, New York, USA
4.10.2019
Los Angeles, California, USA
Diahann Carroll csfd

Malá mořská vílaThe Masked SaintBláznivé námluvyPatricia Cornwell: PosedlostPatricia Cornwell: V ohroženíOdvážná láskaSally Hemingsová: Americký skandálŽít pro lásku: Příběh Natalie ColeovéHaving Our Say: The Delany Sisters' First 100 YearsJackie's Back!The Sweetest GiftEvina zátokaJirimpimbira: An African Folk TalePerry Mason: Případ osudného životního styluThe Five HeartbeatsDetektiv Janek: Vražda v černobílémNoc mrtvýchSister, SisterI Know Why the Caged Bird SingsHvězdné války: Sváteční speciálDeath ScreamClaudineGet HappyThe SplitKdyž přichází nocMáte ráda Brahmse?Pařížské bluesThe Man in the MoonPorgy and BessCarmen JonesVe službách FBIDiary of a Single MomZpátky do studiaChirurgové


Aktualizace osobnostního profilu Diahann Carroll: 19.11. 2023 19:18