Lisa Gerrard 63 let


Lisa Gerrard je všestranná hudebnice, která se narodila 12. dubna 1961 v australském Melbourne rodině irských přistěhovalců. Vyrůstala na multikulturním předměstí Prahran, kde na ni silně zapůsobily vlivy etnických menšin zde žijících (zejména Arabů, Turků či Irů). Zlomový pro ni byl rok 1981kdy potkala punkera Brendana Perryho a založila s ním hudební těleso Dead can dance, které se stalo jakýmsi guru world music a získlalo si obdivovatele po celém světě. Skupina se bohužel roku 1998 rozpadla, avšak Lisa nezahálí a dále se věnuje sólové tvorbě.

Podstatně bohatší a zajímavější je ovšem kariéra Lisy Gerrard coby skladatelky a zpěvačky. Podílela se totiž na řadě soundtracků: ještě s DCD to byl EL NINO DE LA LUNA (1989) nebo BARAKA (1992). Spolu s Pietrem Bourkem je autorkou hudby k filmům INSDIDER: MUŽ, KTERÝ VĚDĚL PŘÍLIŠ MNOHO (1999) a ALI (2001),oba filmy jí vynesly nominaci na Zlatý Globus. Ten získala, spolu s nominací na Oscara, díky hudbě ke GLADIÁTOROVI (2000), na které spolupracovala s Hansem Zimmerem. Další ocenění ji přinesl PÁN VELRYB (2002) nebo SALEM'S LOT (2004). Jako zpěvačka se podílela na další desítce filmů a patří mezi nejuznávanější "filmové" zpěvačky současnosti.


12.4.1961
Melbourne, Victoria, Austrálie
Lisa Gerrard csfd

UndertowVzorceWest of SunshinePistolnice JaneHořící mužInSightPrázdná kolébkaBaliboIchi, slepá samurajkaPlaying for CharlieA Thousand RoadsPo krk v extáziProkletí SalemuSlzy sluncePán velrybAliCoilGladiátorInsider: Muž, který věděl příliš mnohoNadroSecret Bridesmaids' BusinessKingsSamsaraVe vlčí kůži po stopách DžingischánaSoloSanctuary: Lisa GerrardAshes and SnowThe Making of 'Ali'Gladiator Games: The Roman BloodsportHBO First LookAndrea Bocelli - Nelle Tue ManiPleromaJarin: A Fable by Jim, Knute and RedRomans 12:20Moon ChildSamsara - Behind the ScenesBaraka: A Closer LookBehind the Scenes of 'Whale Rider'Making of 'Whale Rider', TheToward the WithinLisa Gerrard & Denez Prigent: Gortoz A Ran (I'm Waiting)Hollywood in Vienna 2018: The World of Hans ZimmerMiradas 2Continuarà...Voices in Deep


Aktualizace osobnostního profilu Lisa Gerrard: 19.4. 2024 19:52