Sondra Locke (1944 - 2018)


Sondra Locke, celým jménem Sondra Locke Anderson, se narodila v roce 1944 v Shelbyville ve státě Tennessee. Některé prameny ovšem uvádí nesprávně rok jejího narození 1947. Její otec Raymond Smith pracoval v armádě, matka Pauline Bayne Locke v továrně. Rodiče se rozvedli ještě před jejím narozením a matka se hned vdala za stavebního dělníka Alfreda Taylora Locke, po kterém má Sondra i svoje jméno. Sondra má ještě mladšího bratra Dona. Na základní školu chodila v rodném Shelbyville, poté vystudovala Tennessee State University.

Pro Sondru Locke byl přelomovým rokem 1976, kdy zazářila v roli mladičké dcery osadníků západu spolu s Clintem Eastwoodem v klasickém westernu PSANEC JOSEY WALES. S Eastwoodem, jako hercem, režisérem i partnerem, natočila ještě několik úspěšných filmů. V roce 1977 zaujala rolí drsné prostitutky v akčním filmu GAUNTLET a v roce 1980 si zahrála rozmazlenou dědičku ve filmu BRONCO BILLY. V roce 1978 ztvárnila zpěvačku v komedii NIKDY NEPROHRÁT. O dva roky později se objevila v pokračování tohoto filmu s názvem VŽDYCKY ZVÍTĚZIT. V roce 1983 zazářila ve filmu NÁHLÝ ÚDER jako vražedkyně-mstitelka spolu s Clintem Eastwoodem a jeho detektivem jménem Drsný Harry.

Sondra Locke natočila i několik několik písní a to včetně filmových. V roce 1986 prožila i svůj režijní debut komedií CHLAPEC KRYSA, v roce 1990 režírovala průměrný krimi thriller IMPULS. Oba tyto filmy produkoval Clint Eastwood. Po několik dalších let se věnovala výhradně režii. V roce 1995 natočila televizní film DEATH IN SMALL DOSES, v roce 1997 film DO ME A FAVOR (Za hranicí zákona). Po 13-ti letech se v roce 1999 vrátila k herectví dvěma filmy, CLEAN AND NARROW a PROPHET'S GAME. Svoji zatím poslední filmovou roli si zahrála v roce 1999 ve filmu LOVING ANNABELLE.

Osobní život Sondry Locke je od střední školy spjat s celoživotním přátelstvím s gayem, sochařem Gordonem Andersonem, za kterého se 25. září 1967 provdala. Ve své autobiografii Sondra napsala, že za něho provdala proto, aby upevnila vzájemný vztah a přátelství a to i přesto, že jejich manželství nemohlo být nikdy naplněno. Oba jsou stále blízkými přáteli a zůstávají i nadále formálně manželé. Sondra Locke měla také vážný vztah s Clintem Eastwoodem, který začal v roce 1975, během natáčení filmu Psanec Josey Wales a trval celých čtrnáct let. Dvakrát čekala s Eastwoodem dítě a po dvou potratech si nechala, na Eastwoodovo přání, pro jistotu podvázat vejcovody. S Eastwoodem se rozešla bouřlivě v roce 1989, kdy Clint vyměnil zámky v jejich společném domě a všechny Sandřiny věci nechal převést do skladiště. Sondra jej poté zažalovala o výživné. V roce 1996 se Sondra Locke soudila i se společností Warner Bros za jejich dohodu s Eastwoodem proti ní. V roce 1999 rozhodl soud v její prospěch, byla odškodněna 7 miliony dolarů, ale detaily nebyly nikdy zveřejněny. Tento případ a rozsudek se dostal i do učebnic moderního práva k vysvětlení pojmu dobré víry.


28.5.1944
Shelbyville, Tennessee, USA
3.11.2018
Los Angeles, California, USA
Sondra Locke csfd

Ray Meets HelenLoving AnnabelleĎábelská hraClean and NarrowChlapec - krysaNáhlý úderRosie: The Rosemary Clooney StoryBronco BillyVždycky zvítězitFriendships, Secrets and LiesTales of the UnexpectedNikdy neprohrátDeath GameThe Shadow of ChikaraŽelezný stiskPsanec Josey WalesThe Second Coming of SuzanneA Reflection of FearGondola, TheWillardCover Me BabeSrdce je osamělý lovecNeuvěřitelné příběhyNeobvyklé příběhyPlanet of the ApesNight GalleryThe ABC Afternoon PlaybreakZa hranicí zákonaSmrt v malých dávkáchImpulsThe 6th Annual American Cinema AwardsThe 7th Annual People's Choice AwardsThe American Movie AwardsClapper BoardThe 26th Annual Golden Globe AwardsThe 41st Annual Academy AwardsThe Bob Braun Show


Aktualizace osobnostního profilu Sondra Locke: 3.11. 2023 06:07