Bobby Darin (1936 - 1973)


Americký zpěvák a herec Bobby Darin se narodil 14. května 1936 v Bronxu (New York) jako Walden Robert Cassotto do chudé italsko-americké rodiny. V osmi letech vážně onemocněl revmatickou horečkou. Ze začátku lékaři tvrdili, že má před sebou jen pár let života a že se dožije maximálně šestnácti let. Přesto, že se prognózy lékařů nepotvrdily, nemoc mu nenávratně poškodila srdce a byla důsledkem jeho předčasné smrti. Již v dětství se u něho projevil přirozený talent pro hudbu a brzy začal hrát na celou řadu nástrojů, jako klavír, kytara, bicí, nebo harmonika a xylofon. Také byl výborný student a po studiu na prestižní střední škole Bronx High School of Science získal stipendium na newyorské Hunter College.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1961 ve snímku ITALSKÉ PRÁZDNINY, kde hlavní role ztvárnili Rock Hudson a Gina Lollobrigida. Ale Darin se zakoukal do mladičké začínající herečky Sandry Dee a 10 dní po natáčení se vzali. O rok později se jim narodil syn Dodd, ale bouřlivé manželství nakonec skončilo v roce 1967 rozvodem. Vrcholem jeho herecké kariéry se stala role ve snímku Davida Millera CAPTAIN NEWMAN, M.D. za kterou obdržel nominaci na Oscara v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

V druhé polovině 60. let začala jeho umělecká kariéra upadat a tak se Darin začal angažovat v politice. Zapáleně pracoval pro Roberta F. Kennedyho, ale po jeho zavraždění upadl do jakési letargie a rozčarování. Prodal dům a vše co mu patřilo a na rok se uzavřel před celým světem, když žil v divoké pustině a nezastavěného pobřeží Tichého oceánu zvané Big Sur. V této době se také musel vyrovnat s šokujícím zjištěním, že jeho matka Polly byla ve skutečnosti jeho babička a sestra Nina jeho pravou matkou. Po roční dobrovolné izolaci se opět vrátil do showbysnysu a slavil úspěch s hitem "Simple Song of Freedom". Založil si vlastní nahrávací společnost a podruhé se oženil.

Začátkem 70. let se ovšem začaly výrazně projevovat srdeční potíže a musel absolvovat složitou operaci srdce, při které mu byly vyměněny dvě srdeční chlopně. Po dlouhé rehabilitaci se ještě na chvíli vrátil na jeviště, ale veliký nápor srdce nevydrželo a 12. prosince 1973 musel Darin opět na chirurgický sál. Tentokrát ale již oslabené srdce po několikahodinové operaci doktoři nepřivedli k životu. Na Darinovo přání se nekonal žádný formální pohřeb a jeho tělo bylo věnováno zdravotnímu zařízení UCLA pro lékařský výzkum. V roce 2004 o něm natočil Kevin Spacey životopisný snímek nazvaný ZA MOŘEM, podle jednoho z jeho velkých hitů "Beyond the Sea". Bobby Darin má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a v roce 2007 mu přibyla další hvězda, na chodníku hvězd v Las Vegas.


14.5.1936
Bronx, New York City, New York, USA
20.12.1973
Los Angeles, California, USA
Bobby Darin csfd

Run Stranger RunThe Darin InvasionŠťastný konecGunfight in AbileneStranger in the HouseThat Funny FeelingCaptain Newman, M.D.Music ShopKdyž muž zvedne telefonOkamžik rozhodnutíPeklo je pro hrdinyState FairItalské prázdninyToo Late BluesPepeProsím, nejezte sedmikráskyĎáblice v růžovém trikotuThe Timex ShowThe Sad SackNight GalleryJay Sebring....Cutting to the TruthMy Music: 50s & 60s Rock RewindThe Songmakers CollectionBobby Darin: Mack the KnifeThe Lively SetHoliday Greetings from 'The Ed Sullivan Show'Bobby Darin Show, TheThe Midnight SpecialDellaThe Barbara McNair ShowDean Martin Presents the GolddiggersThe Kraft Music HallBest on Record: The 8th annual Grammy AwardsGala de l'UnicefThe 37th Annual Academy AwardsThe 36th Annual Academy AwardsThe 19th Annual Golden Globe AwardsThe 34th Annual Academy AwardsThe Match GameThe 33rd Annual Academy AwardsAmerican BandstandThis Is Your LifeToast of the Town


Aktualizace osobnostního profilu Bobby Darin: 19.11. 2023 17:11