Jan Čenský 62 let


Jan Čenský pochází z Prahy, začal studovat hudebně dramatický obor na konzervatoři a ještě za studií začal dostávat příležitosti před filmovou a televizní kamerou. Poprvé hrál v roce 1978 v televizní hře MAPA ZÁMOŘSKÝCH OBJEVŮ, velkou roli pak dostal o rok později v seriálu ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI (1979), kde na rozdíl od mnoha svých pozdějších hereckých vystoupení hrál zápornou postavu. Nicméně, značný časový prostor, tehdejší masová obliba seriálů jakékoliv kvality a neokoukaná příjemná tvář nového mladého herce zapříčinily obrovskou popularitu začínajícího Čenského. Svým zjevem byl následně předurčen pro role v pohádkách, jichž sehrál v televizi desítky. První z nich byla BÍLÁ KOČIČKA (1979), následující PRINCOVÉ JSOU NA DRAKA (1980) je známá dodnes a pomáhá udržovat Čenského popularitu i po bezmála třiceti letech; nutno ale zároveň dodat, že jeho přínos ke kvalitě této pohádky je ve srovnání s jinými vklady (Vladimír Menšík, písničky J. Uhlíře a Z. Svěráka) je v podstatě zanedbatelný. Také v dalších letech hrál Čenský v řadě pohádek (KOLOBĚŽKA PRVNÍ, 1984; O PRINCEZNĚ, KTERÁ RÁČKOVALA, 1986; O NEJCHYTŘEJŠÍ PRINCEZNĚ, ANIČKA S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY, 1993). O poznání méně hrál ve filmu, jedna z jeho prvních a také nejslavnějších rolí Hynka v komedii KDYŽ ROZVOD, TAK ROZVOD (1982) navíc trpí toporným divadelnickým projevem.

V této době se Čenský začal věnovat ve velké míře moderování (dlouhodobě například uvádí volbu Miss České republiky), v němž dosahuje značných úspěchů. Jan Čenský dodnes těží z popularity, kterou získal ještě jako teenager, ve svých pohádkových rolích sklouzával k hereckému stereotypu, stejně tak v pozdějších letech zůstává jeho herectví bezbarvé i v záporných rolích. Dodnes je sice velmi oblíbený, ale rozhodně nepatří k nejlepším hercům své generace (srovnejme například s osobitými výkony jeho vrstevníků Ondřeje Vetchého nebo Karla Rodena).

Z manželství s Danou, rozenou Šomkovou, má syna Matyáše.


1.5.1961
Praha, Československo
Jan Čenský csfd

Za vším hledej ženuCasting na láskuLéto s gentlemanemŠpindl 2Dědictví aneb KurvaseneříkáBastardi 3Stín smrtihlavaTajemství staré bambitkyManželka Ronalda SheldonaZvonící mečeZkřížené mečeO spanilé JašincePolední žárZdivočelá zeměBumerangJediná na světěSen o krásné panněNehynoucí láskaAnička s lískovými oříškyBylinková princeznaZachýsek, zvaný RumělkaPutování po Blažených ostrovechSynČlověk proti zkázeCesta do krajiny TyNanečistoNové MěstoNěkdo musí z kola venO zrzavé AndulePražská 5Slepá je nocTomáš a MarkétaMorytát o velké poštovní loupežiO nejchytřejší princezněTajemství čínského velbloudaZaslepeníDrahá tetičkoDva na koni, jeden na osluFlotilaO princezně, která ráčkovalaPřípad nevinné řekyČtvrtá strana trojúhelníkuCucarachaJeden den v hostinci U klidného spánkuJestřábí věžKoloběžka prvníNota bene, JanPrincezny na trvalouPutování Jana AmoseTři mušketýři...a žádná ovečka nepřicházíBabička se zbláznilaDěkuju, pane profesoreDětská čmáraniceKdyž rozvod, tak rozvodPles na rozloučenouZahrada dětíLáska na druhý pohledJak namalovat ptáčkaPrincové jsou na draka


Aktualizace osobnostního profilu Jan Čenský: 31.10. 2023 12:20