Dan Bucatinsky 58 let


Herec, spisovatel a producent Dan Bucatinsky se narodil v New Yorku. Jeho židovští rodiče Julio a Myriam emigrovali několik let předtím z Argentiny a jeho prarodiče před 2. světovou válkou z Polska. Po ukončení studia dramatické umění na Vassar College se vrátil do New Yorku pracovat jako herec a spisovatel. Nijak zvlášť se mu nedařilo (odborový herecký průkaz získal za instruktážní filmy) a tak se v roce 1992 rozhodl odstěhovat do Los Angeles. Tam se hned v následujícím roce osudově seznámil se svým nynějším manželem a častým spolupracovníkem, scénáristou a režisérem Donem Roosem, se kterým vychovává dvě adoptované děti, Elizu a Jonaha.

Protože ho herectví uspokojovalo jen málo - objevoval se pouze v maličkých rolích v televizních seriálech - stala se těžištěm jeho práce produkce a psaní scénářů. Aby mohli dělat co je skutečně baví, založili společně s přítelkyní Lisou Kudrow v roce 2003 produkční společnost Is Or Isn't Entertainment,  která stojí za seriálem HBO The Comeback, ve kterém si oba i zahráli. Společně s Donem a Lisou produkuje i americkou verzi dokumentárního seriálu Who Do You Think You Are?. Tato trojice vytváří i původně internetový komediální seriál Web Therapy, který následně zakoupil do vysílání Showtime.

Všechny tři zmiňované seriály byly nominovány na cenu Emmy v producentské kategorii, ale zlatou sošku si Dan Bucatinsky překvapivě odnesl v roce 2013 za výkon herecký a to v seriálu z produkce Shondy Rhimes Scandal, ve kterém ztvárnil roli Jamese Novaka, ambiciózního novináře a zároveň po dítěti toužícího manžela náčelníka štábu Bílého domu. V roce 2014 se z původně jen hostující role dostal do základní herecké sestavy v sitcomu Marry me.

Na poli spisovatelském a scenáristickém je potřeba vyzdvihnout jeho práci pro Shondaland, kde pravidelně pomáhá se psaním scénáře pro Grey's Anatomy. Dále je autorem autobiografické knihy úvah na téma adopce a rodičovství Does This Baby Make Me Look Straight?. Společně s manželem se významně podílí na práci pro Family Equality Council, aktivně se zapojuje i do The Trevor Project a řady dalších projektů, které se týkají práv dětí a rodin.


22.9.1965
New York City, New York, USA
Dan Bucatinsky csfd

Air: Zrození legendyThe GrottoSo CloseZnovu ve hřeAkta Pentagon: Skrytá válkaPikantní tajemstvíLíbí se mi, co dělášPod toskánským sluncemPo čem touží kluciZtráty a nálezyVšichni moji mužiDalší půlnoční běhJak jsem poznala tvého otceA Million Little ThingsNemocnice Chicago MedHolky z vejškyMámaRebelThe Baker and the BeautyAll RiseDobrý doktorGrace a FrankieWill a Grace24 Hodin: NezastavitelnýObchoďák Sedmé nebeSkandálNávrat na výsluníVezmi si mě


Aktualizace osobnostního profilu Dan Bucatinsky: 13.11. 2023 17:35