Bill Wyman 87 let


Anglický baskytarista, hudební producent, skladatel a zpěvák Bill Wyman byl členem rockové kapely Rolling Stones od roku 1962 do roku 1993. Od roku 1997 nahrával a cestoval se svou vlastní kapelou Bill Wyman's Rhythm Kings. Pracoval rovněž na produkci desek a filmů.

Používal pseudonym Lee Wyman (později Bill Wyman), přičemž si vzal příjmení přítele s nímž v letech 1955 až 1957 vykonával vojenskou službu v královském letectvu. Když mu bubeník Tony Chapman řekl, že bluesová kapela Rolling Stones potřebuje basáka, šel na konkurz a byl přijat 7. prosince 1962 jako nástupce Dicka Taylora. Na kapelu zapůsobil jeho nástroj a zesilovače (jeden z nich si sám Wyman upravil). Wyman byl nejstarším členem skupiny.

Kromě hraní na basu Wyman často poskytoval doprovodné vokály na raných nahrávkách a složil i několik písní. Wyman měl blízko k Brianovi Jonesovi. Spávali spolu na turné a často spolu chodili do klubů. Wyman byl také přítelem kytaristy Micka Taylora. Stejně jako ostatní Rolling Stones spolupracoval s Taylorem od jeho odchodu z kapely v roce 1974. V 80. letech zkusil ve volném čase fušovat do sólové kariéry. Jeho singl „(Si Si) Je Suis un Rock Star“ z roku 1981 se stal hitem v mnoha zemích. V té době složil také soundtrackové album Green Ice (1981) pro stejnojmenný film Omara Sharifa. Během 80. let složil hudbu pro filmy režiséra Dario Argenta: Phenomena (1985) a Opera (1987), apod. Po turné Rolling Stones „Steel Wheels / Urban Jungle Tours“ opuští Wyman skupinu. Jeho rozhodnutí bylo oznámeno v lednu 1993.

V roce 2012 oznámili Stones, že se k nim na pódium připojí Wyman a Mick Taylor. Wyman po odehrané koncertní šňůře napříští rok oznámil, že nehodlá dále pokračovat. Wyman byl porotcem 5. ročníku nezávislých hudebních cen na podporu kariéry nezávislých umělců. Dne 25. října 2009 předvedl Wyman reediční show s Faces a doplnil tak zesnulého Ronnieho Lanea, jak tomu bylo dříve v letech 1986 a 1993. Dne 19. dubna 2011 vydal pianista Ben Waters tributní album Iana Stewarta s názvem „Boogie 4 Stu“. Wyman se zúčastnil v několika písních. Roku 2019 časopis New York Times Magazine zařadil Wymana mezi stovku umělců, jejichž materiál byl údajně zničen při požáru Universal 2008.


24.10.1936
Lewisham, Londýn, England, Velká Británie
Bill Wyman csfd

Oktanový kultDennis Pennis R.I.P.Jezte boháčeAn Audience with Billy ConnollyWillie and the Poor BoysDigital DreamsUpp till kampTrigger Happy TVThe Kenny Everett Television ShowThe Rolling Stones: Rough DiamondsThe Session ManDarryl Jones: In the BloodMůj život jako Rolling StoneMick Fleetwood & FriendsBill Wyman: Ten z Rolling StonesMick Jagger, rockový rytířNo Expectations the Murder of Brian Jones27: Zemřeli mladíB.B. King: On the RoadRolling Stones - Hearts for PragueRolling Stones - Je to jen rock’n’roll?The Rolling Stones: Rock RoyaltyTotally Stripped: The Rolling StonesBack BeatCrossfire HurricaneMy First GuitarBig O in Britain, TheRolling StonesLegendsThe Rise of the Celebrity ClassRolling Stones: Just for the Record, TheBeing MickThe Beatles RevolutionIn Dreams: The Roy Orbison StoryBehind the MusicThe Rolling Stones - Rock And Roll CircusAntologie BeatlesRock & RollA Year to RememberBiographyBritish Rock: The First WaveReady Steady Go, Volume 2The Rock 'n' Roll YearsReady Steady Go, Volume 1Rolling Stones: Let's Spend the Night TogetherRolling Stones - Some Girls: Live in Texas '78, TheRolling Stones: Ladies and gentlemenSound of the City: London 1964-73Cocksucker BluesGimme ShelterStones in the Park, TheSympathy for the DevilVoicesCharlie je můj miláčekThe T.A.M.I. ShowThe Rolling Stones: Almost Hear You SighThe Rolling Stones: Hang Fire


Aktualizace osobnostního profilu Bill Wyman: 19.3. 2024 07:53