Frank Tashlin (1913 - 1972)


Americký animátor, scénárista, režisér a autor dětských knížek Frank Tashlin se narodil 19. února 1913 v německo-francouzské rodině v New Jersey. Již od svých třinácti let byl po odchodu ze střední školy odkázán na vlastní výdělky z různých učňovských povolání. V roce 1930 se dostal jako kreslíř do výrobny kreslených filmů Leona Schlesingera a posléze začal pracovat pro Walta Disneyho. V polovině 30. let začal samostatně režírovat kreslené filmy, vesměs reklamního charakteru. V roce 1946 opustil animovaný svět a v druhé polovině 40. let spolupracoval při natáčení komedií NOC V CASABLANCE a BLEDÁ TVÁŘ, při nichž uplatnil svůj smysl pro humor v rolích scénáristy a gagmana.

Frank Tashlin byl také autorem několika dětských knížek, z nichž u nás je nejznámější "Medvěd, který nebyl", kterou v roce 1968 zfilmoval Chuck Jones v krátkém kresleném filmu BEAR THAT WASN'T. Frank Tashlin byl třikrát ženatý a stal se otcem dvou dětí. Jeho první ženou byla v letech 1936 - 1952 Dorothy Marguerite Hill. Následovalo manželství v letech 1953 -1966 s Mary Costa a poslední v letech 1967 - 1969 s Jean Deinse. Frank Tashlin zemřel předčasně 5. května 1972 ve věku 59 let.


19.2.1913
Weehawken, New Jersey, USA
5.5.1972
Frank Tashlin csfd

CinderfellaKde vzít za války pivoThe Shakiest Gun in the WestCapriceRoztržitý sanitářWho's Minding the Store?Bachelor FlatGigotSněhurka a tři moulovéCinderfellaRock-a-Bye BabyThe Geisha BoyWill Success Spoil Rock Hunter?The Best Things in Life Are FreeThe Girl Can't Help It5 Against the HouseArtists and ModelsRed GartersMarry Me AgainFirst Time, TheSon of PalefaceThe Lemon Drop KidKill the UmpireThe Fuller Brush GirlThe Good Humor ManMiss Grant Takes RichmondŠťastni v lásceBledá tvářOne Touch of VenusThe Fuller Brush ManVariety GirlDouble RhythmMonsieur BeaucaireNoc v CasablanceGeneral Electric TheaterMickey a kouzelné fazoleThe Way of PeaceSong of VictoryStatečný krejčíkThicker Than WaterTit for TatZachránci rodinného krbuLoď se skleněným dnemThe Alphabet MurdersIt's Only MoneySay One for MeHollywood or BustThe Lieutenant Wore SkirtsSusan Slept Here


Aktualizace osobnostního profilu Frank Tashlin: 3.11. 2023 02:18