Joni Mitchell 80 let


Kanadská zpěvačka Roberta Joan Mitchell získala mnoho ocenění, včetně devíti cen Grammy a byla uvedena do Rock and Roll Hall of Fame v roce 1997. Časopis Rolling Stone ji nazval jednou z největších skladatelek všech dob.

Na konci roku 1964 Mitchell zjistila, že je těhotná. Vzhledem k tomu, že se o dítě nemohla z finančních důvodů postarat, dala svou dceru Kelly Dale Anderson k adopci. Existence dcery nebyla veřejně známa až do roku 1993. V té době už Jonina dcera, přejmenovaná na Kilauren Gibb, hledala své biologické rodiče. Mitchell a její dcera se setkaly v roce 1997. Do konce 60. let Joni hodně cestovala na podporu svého prvního alba. Počátkem 70. let příchází úspěch s druhým albem, které získalo cenu Grammy. Úspěch v rádiích mělo i třetí a čtvrté album. Její čtvrté album „Blue“ se pravidelně umisťuje v seznamech nejlepších alb všech dob.

Na dalších albech experimentovala krom folku s jazzem, popem a rockem. Během 80. let koketovala i se syntetizátory či automatickými bicími a spolupracovala např. s Billy Idolem, Peterem Gabrielem nebo Tomem Pettym. Do formy se vrátila v polovině 90. let, kdy za album „Turbulent Indigo“ získala dvě ceny Grammy.

Mitchell v roce 2010 potvrdila spekulace, že má Morgellonův syndrom a že odchází z hudebního (současného) průmyslu, který označila za žumpu. V roce 2015 utrpěla rupturu aneuryzmatu mozku, která vyžadovala fyzickou terapii a každodenní rehabilitaci. Mitchell poprvé po aneuryzmatu veřejně vystoupila na koncertu Chicka Corea v Los Angeles v srpnu 2016.


7.11.1943
Fort McLeod, Alberta, Kanada
Joni Mitchell csfd

LoveMama Cass Television Program, TheWayne Shorter: Zero GravityJoni Mitchell - Le spleen et la colèreLaurel CanyonJoni 75: A Birthday CelebrationRolling Thunder Revue: Martin Scorsese na turné s Bobem DylanemJak se kalila hudbaAmerika v sedmdesátých letechWhen Voices Meet: One Divided Country; One United Choir; One Courageous JourneyJaco Pastorius!Greenwich Village: Music That Defined a GenerationThis Beat Goes On: Canadian Pop Music in the 1970sWoodstock: Now & ThenJohnny Cash's AmericaBuffy Sainte-Marie: A Multimedia LifeShakin' All Over!All We Are SayingThe Work of Director Anton CorbijnMiles Electric: A Different Kind of BluePříběh pop music100 Greatest Women of Rock & RollJoni Mitchell: Painting with Words and MusicBehind the MusicMessage to Love: The Isle of Wight FestivalThe History of Rock 'N' Roll, Vol. 6The History of Rock 'n' RollThe Great Music ExperienceThe Wall: Live in BerlinRolling Stone Presents Twenty Years of Rock & RollTears Are Not EnoughShadows and LightPoslední valčíkRenaldo and ClaraCelebration at Big SurJoni Mitchell: Live at the Isle of WightThis Is Tom JonesJoni Mitchell: RiverSpirit of the ForestGrammy Awards 2022CBS MorningsA Year in MusicThe Top Ten RevealedSounds of the 70s 2Tavis SmileyShow Rosie O'DonnellovéThe 38th Annual Grammy Awards1995 Billboard Music AwardsNoční Show  Jaye LenoeCharlie Rose1990 Billboard Music AwardsRadio with PicturesIn ConcertThe Dick Cavett ShowUpbeatThe Joey Bishop Show


Aktualizace osobnostního profilu Joni Mitchell: 27.11. 2023 09:09