Antonín Jedlička (1923 - 1993)


Antonín Jedlička se narodil 18. února 1923 v Březových Horách u Příbrami do rozvětvené a početné rodiny kloboučníka. Umělecké činnosti se v dětství věnoval i mladší bratr Vladimír Jedlička (jako dítě hrál ve filmech ULIČKA V RÁJI, DĚTI NA ZAKÁZKU, CESTOU KŘÍŽOVOU, MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ, TO BYL ČESKÝ MUZIKANT, Z ČESKÝCH MLÝNŮ a PANTÁTA BEZOUŠEK).

Jako řádný člen prošel Divadlem 5. května (1945 – 1948) a v roce 1947 založil své Divadélko Strýčka Jedličky pro děti. Proslavil se díky svému jedinečnému imitátorskému umění zvířat (prase, kohout, kůň, kočka atd.) a rozličných zvuků, které se staly základem jeho jevištní i životní praxe. Jedličku jako zvukaře a autora zvukových efektů využíval film (SPADLA S MĚSÍCE, MÁTE DOMA LVA?, AŽ PŘÍJDE KOCOUR, LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA, KDYBY TISÍC KLARINETŮ, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…, HORY HORY, „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ či ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA), rozhlas (vedl vlastní činoherní sbor), televize a dabing, v němž vedl skupinu zvukového komparzu.

Jako dětský pedagog se uplatnil od roku 1987 ve Studiu strýčka Jedličky. Pro děti pořádal po celý život různá zájezdová představení a estrády, kde se jako Strýček Jedlička uplatňoval se svým pašíkem a osobitým humorem, podtrhovaném malou postavou a zvláštní tváří. Sepsal vzpomínky a dětské knížky „Pohádky strýčka Jedličky“ (1963), „Dům U veselé slzičky“ (1967), „Knížka strýčka Jedličky“ (1974, 1981), „Zpáteční lístek do dětství“ (1983), „Když herci nehrají…“ (1988) a taky „Jeviště hereckých osudů“ (1990).

Velkou část své umělecké činnosti svěřil filmu, kde se už od dětství uplatňoval v menších a středních komických úlohách: kluk (VANDINY TRAMPOTY, TULÁK MACOUN, ROZINA SEBRANEC), TO BYL ČESKÝ MUZIKANT (školák Láznička), MADLA ZPÍVÁ EVROPĚ (Tonda Zrzavý), RYBA NA SUCHU (kominický učeň), pikolík (ŠŤASTNOU CESTU, HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“), Z ČEKÝCH MLÝNŮ (učedník), Kuba (NEZBEDNÝ BAKALÁŘ), vězeň (DALEKÁ CESTA), písař (MLADÁ LÉTA), číšník (NEJLEPŠÍ ČLOVĚK, DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), rváč (LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA), KDYBY TISÍC KLARINETŮ (skladník), ZTRACENÁ TVÁŘ (detektiv), mastičkář (TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ), barman („ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“), nápadník (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA), SMRT ČERNÉHO KRÁLE (harmonikář), učitel (DÍVKA NA KOŠTĚTI), jasnovidec (ZA HUMNY JE DRAK), recepční (BULDOCI A TŘEŠNĚ), Adam (RUMBURAK) či DIVOKÉ PIVO (Montag).


18.2.1923
Březové Hory, Příbram, Československo
28.8.1993
Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Praha-východ, Středočeský kraj, Česko
Antonín Jedlička csfd

Divoké pivoDeset malých bělouškůProč?Kouzelná raketa strýčka JedličkyPeníze a krevPojďte s námi mezi bohy!Zázračné dítěPutování za měsíční nitkouRumburakBrakýřiSlečna se špatnou pověstíZa humny je drakBuldoci a třešněNetopýrČas žítNeohlížej se, jde za námi kůň!Talíře nad Velkým MalíkovemKateřina zlé pověstiPáni kluciBližní na tapetě: ŠprýmařKomedie o strašidleKufrNoční jízdaDívka na koštětiHodina modrých slonůSmrt černého králeŽeny v ofsajduČert a Káča„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“O lvu, který ztratil hlasRáj divokých zvířatZabil jsem Einsteina, pánové...Lev a jeho brýleŠíleně smutná princeznaJak se zbavit HelenkyO princezně, která pořád vařilaTa naše písnička českáTáňa a dva pistolníciKdyž se čerti rojiliSedm koní a vavřínySmrt za oponouČertouská poudačkaHrdina má strachZtracená tvářDarounická poudačkaKdyby tisíc klarinetůLimonádový Joe aneb Koňská operaBarnabášekDomácí vínoOstrov pokladůSvětáciKaždá koruna dobráSpadla s měsíceBajajaDuhu pro můj denFučíkLedoví mužiMuž proti tměZáhady aneb s Karlem Čapkem v soudní síniSeňka dezertér


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Jedlička: 31.10. 2023 13:31