Alexander Godunov (1949 - 1995)


Narodil se 28. listopadu 1949 v Sovětském svazu, konkrétně na poloostrově Sachalin. Poté se rodina přestěhovala na území dnešního Lotyšska a zde začal Alexander v devíti letech studovat baletní školu. Hlavním důvodem nebyl ani tak jeho zájem, jako spíš obavy matky z toho, aby se její syn nestal chuligánem. Jeho spolužákem a kamarádem byl budoucí baletní velikán Michail Baryšnikov. Alexander se ukázal jako velice talentovaný tanečník a po absolvování studia se připojil k Moskevskému klasickému baletu a poté získal angažmá ve Velkém divadle. Kritiky bylo ceněno jeho vystupování v klasických dílech jako ,,Labutí jezero“ nebo ,,Giselle“. V roce 1973 se poprvé podíval s baletním souborem do USA. Už tehdy budil podezření, že by se mohl pokusit o útěk a tak mu byly na několik dalších let zahraniční zájezdy zakázány.

Poté co KGB zjistila jeho nepřítomnost, posadila jeho ženu do letadla směr Moskva. Let byl zastaven a mladá tanečnice strávila v letadle nakonec tři dny, během kterých probíhala jednání mezi americkými úřady a KGB. Do incidentu se zapojili dokonce i oba tehdejší prezidenti, jak ruský Brežněv, tak americký Carter. Mělo být jasně zjištěno, že Vlasovová chce odletět dobrovolně. Alexander prosil o možnost promluvit si s manželkou, chtěl ji přesvědčit, aby zůstala ve Státech s ním. Dostal šanci, ale jen pokud za ní přijde do letadla – nevěřil, že by ho na palubě nezadrželi a tak příležitosti nevyužil. Jeho žena nakonec odletěla do Moskvy, odkud se jí celý následující rok Godunov marně snažil získat zpátky. Jejich příběh byl označován jako ,,Romeo a Julie studené války“ . Dvojice byla na dálku rozvedena v roce 1982.

V USA Alexander nejprve vystupoval v souboru American Ballet Theater, jehož uměleckým šéfem byl právě jeho přítel z dětství Baryšnikov. Ten ho ale v roce 1982 donutil ze souboru odejít, což bral Godunov jako zradu, byl tím zdrcený a podle jeho přátel už nikdy nedával baletu tolik jako dosud. Útěchou mu ale mohla být změna v osobním životě – až do roku 1988 udržoval milostný vztah s filmovou hvězdou Jacqueline Bisset.

Jeho první hranou rolí se stal amišský farmář Daniel v thrilleru SVĚDEK (1985). Největší slávu mu ale přinesla role teroristy Karla ve SMRTONOSNÉ PASTI (1988). Nějaký čas pak snil o tom, že bude velkou filmovou hvězdou, ale další role byly stále slabší a bezvýznamnější. ,,Producenti mi říkali: budeš hrát chlapa v dlouhém kabátu se samopalem, který postřílí všechny v místnosti. A budeš mít ten samý výraz ve tváři, jako jsi měl ve Smrtonosné pasti,“ vzpomínal Alexander.


28.11.1949
Sachalin, Sovětský svaz
18.5.1995
West Hollywood, California, USA
Alexander Godunov csfd

Nukleární zónaVšude dobře, doma nejlípVoskové muzeum 2: Ztraceni v časeRunestoneSmrtonosná pastDům za všechny penízeSvědek31 ijuňaKarmen sjuitaAnna KareninováFilmy našeho dětstvíGodunov: The World to Dance InDe película


Aktualizace osobnostního profilu Alexander Godunov: 1.11. 2023 02:54