Luděk Munzar (1933 - 2019)


Luděk Munzar se narodil v Nové Včelnici v jižních Čechách, dětství ale prožil ve Smiřicích u Hradce Králové, a tak si vytvořil vztah spíše k východním Čechám. Vystudoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové. Celý život ho přitahovala technika a během dětství a dospívání měl velký sen stát se vojenským stíhačem. Nakonec ale dal přednost herectví, o které se začal zajímat během středoškolského studia, kdy hrál v mládežnickém souboru Mladá scéna v Hradci Králové. V letech 1952-1956 vystudoval u Vítězslava Vejražky pražskou DAMU. Letectví, stejně jako automobilová vášeň, se mu staly životním koníčkem.

Ještě za vysokoškolského studia Munzar okusil práci v televizi, hned v počátcích jejího vysílání působil jako televizní hlasatel. Televize mu po celou dobu jeho herecké kariéry také poskytovala větší prostor. Po ukončení DAMU se začal objevovat v malých filmových rolích, ty významnější přišly až v 60. letech. Zahrál si např. v Sequencově snímku ATENTÁT nebo v KOČÁRU DO VÍDNĚ od Karla Kachyni, kde ztvárnil jednoho ze dvou německých zběhů. Jako kariéristický funkcionář se objevil v dramatu ŽERT podle románu Milana Kundery. V 70. letech zazářil v ČARODĚJOVĚ UČNI od Karla Zemana, kde se stal vypravěčem a propůjčil svůj hlas malému Krabatovi.

V 80. letech si zahrál např. velitele žoldnéřů v dobrodružném historickém příběhu POSLEDNÍ PROPADNE PEKLU, hlavní roli skláře Jakuba Cirkla si zahrál v průměrném televizním seriálu SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE. Zajímavou příležitost dostal v televizní inscenaci UBOHÝ PAN KUFALT, kde si zahrál propuštěného trestance v Německu postiženém hospodářskou krizí. V 90. letech se zaskvěl jako Pilát v inscenaci PILÁT PONTSKÝ, ONOHO DNE. Objevil se také jako kriminalista v inscenaci PŘÍBĚH KRIMINÁLNÍHO RADY. Větší roli soudce Bareše získal i v seriálu NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE.

V roce 1990 Luděk Munzar opustil spolu se svou ženou Národní divadlo, protože jeho představy o poslání a směřování divadla se odlišovaly od představ nového vedení. Manželé spolu začali jezdit po zájezdech s pořadem S VŮNÍ ŠMINEK A BENZÍNU a měli více než 350 vystoupení. Krátký čas se pokoušel Munzar neúspěšně podnikat v automobilových službách. Do divadla se už jako herec nevrátil, příležitostně se věnoval divadelní režii. V posledních letech se zapsal do paměti televizních diváků především jako průvodce televizními cykly scénáristy a režiséra Bedřicha Ludvíka ROZHLÉDNI SE, ČLOVĚČE, PAMĚT STROMŮ a ZPÁTKY K PRAMENŮM. Je autorem knihy Když jsem to slíbil o svém vztahu k létání a knihy říkadel S vůní vánku po heřmánku věnované své vnučce Aničce. Je otcem dvou dcer, starší pracuje jako městská policistka, mladší Barbora Munzarová je úspěšnou herečkou.


20.3.1933
Nová Včelnice, Československo
26.1.2019
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Luděk Munzar csfd

Rudý kapitánPiknikSvatá čtveřiceNevinnostVůně kávyI ve smrti samiSmetanový světTakový slušný člověkHaneleOrtelAtentát na ministra financíJak vyženit z pekla štěstíDen, kdy unesli papežeFanyGenerál EliášGenerálka Jeho VeličenstvaKníže VáclavModrá krevBludištěPříběh kriminálního radyZapomenuté tvářeHora jménem AndělskáNoc rozhodnutíRůže z BertramkyPilát Pontský, onoho dneChybná diagnózaHra na BarbaruHerecKdoví, kdy začne svítatMarie StuartovnaNávratProces s vrahy MartynovéSmrt guvernéraKaranténaMág.SrdíčkoTřináctý předsedaZatmění všech sluncíKdo se bojí, utíkáLev s bílou hřívouSmrt krásných srncůČtvrtá strana trojúhelníkuKus životaJestřábí věžMarisaS čerty nejsou žertyČas zráníŽofka z JanovicDevátá smrtNuž, brány dokořán již otevřete...!Pod nohama nebeSmrt krále Václava IV.DiplomatMilostný poločasPoslední propadne pekluPouť králůRozčarovaníSalvador, sedmnáctého března krátce po pátéTřetí princVyhnanství


Aktualizace osobnostního profilu Luděk Munzar: 3.3. 2024 10:16